2°C | Amsterdam

Hollands Kroon, agrarische hoofdstad van Nederland


HOLLANDS KROON – Nog een paar dagen en dan gaat Sail Den Helder van start. Tijdens dit evenement presenteert Hollands Kroon zich op Willemsoord als ‘Agrarische Hoofdstad van Nederland’. In het Hollands Kroon-dorp, dat de vorm van een agrarische belevenisstraat krijgt, wordt het weidse open landschap neergezet waar onze gemeente zo bekend om staat.  
Het minipolderlandschap neemt de bezoekers mee langs ‘percelen’ van 10 meter lang en 5 meter breed, waarop onder andere akkerbouw, bollenteelt, veehouderij en tuinbouw worden uitgebeeld. Daartussen toont het dorp belangrijke elementen van het landschap, zoals akkerranden, windmolens en bijenkasten. 

Prominent aanwezig

Prominent aanwezig is de akkerbouwsector, met een enorm tarweveld midden op het festivalterrein van Sail Den Helder. De zonnepanelen en windmolen in het veld vertellen de boodschap dat Hollands Kroon niet alleen koploper is in moderne akkerbouw, maar ook als producent van duurzame energie. 
Niet te missen onderdeel is het enorme bloemenveld van maar liefst 10.000 tulpen die symbool staan voor vijfjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon.  Het vraagt vakmanschap, durf en buiten de kaders denken om een bloem in bloei te krijgen die je anders alleen in het voorjaar ziet.  Experimenteren met koers op iets moois.  Op dit moment krijgen de tulpen nog het laatste beetje water, licht en voeding in de kas van kweker Siem Munster uit Slootdorp. Op 22 juni -de eerste dag van Sail- worden de tulpen vervolgens naar Den Helder gebracht.

Siem Munster

Kweker Siem Munster: ‘Als je Hollands Kroon moet typeren in één zin, dan moet het wel over de agrarische sector gaan. Wanneer je om je heen kijkt is dat toch wat je ziet, waar we mee opgegroeid zijn en als gemeente groot mee zijn geworden. Heel mooi dat ik mijn steentje bij kan dragen door deze tulp op te kweken voor onze gemeente’. 
Het Hollands Kroon-dorp is het resultaat van een goede en vruchtbare samenwerking tussen LTO Noord afdeling Hollands Kroon, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de gemeente Hollands Kroon. Marbel Montsma van LTO Noord afdeling Hollands Kroon: ‘Wij zien Sail Den Helder echt als een geweldige springplank om ons als sector neer te zetten als de Agrarische Hoofdstad van Nederland. Welk ander moment had beter kunnen zijn voor de lancering hiervan. Wij zijn heel blij maar zeker ook trots dat wij dit met zijn allen voor elkaar hebben gekregen’.

Top van Nederland

Ook wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon is verheugd over de goede samenwerking: “Naast de sterke opkomst van sectoren als data-opslag, logistiek en composiet, is het goed om onze agrarische sector in de etalage te zetten. We zijn erg verheugd over het enthousiasme in de samenwerking met LTO. Met elkaar hebben we een goed verhaal te vertellen. Hollands Kroon heeft een zeer diverse agrarische sector, die –of het nu gaat over bloembollen, landbouw, glastuinbouw of veeteelt- qua product, techniek en logistiek tot de top van Nederland behoort.”
Wie het Hollands Kroon-dorp wil komen bekijken, kan terecht van 22 tot en met 25 juni op Willemsoord in Den Helder. 

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.