2°C | Amsterdam

Hollands Kroon komt met waarschuwing voor eigen speelgoed in openbare ruimtes


HOLLANDS KROON – Hollands Kroon heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en zeker als het om kinderen gaat. Zo ook in de openbare ruimtes in de gemeente waar kinderen vaak met hun eigen speelgoed spelen.
Volgens de wet Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS) zet Hollands Kroon alleen speeltoestellen, en geen speelgoed, in de openbare ruimte neer. In tegenstelling tot speelgoed zijn speeltoestellen gemaakt voor een hoge belasting en worden regelmatig door ons geïnspecteerd. Door middel van duidelijke stickers wil Hollands kroon het voor inwoners ook mogelijk maken eigen speelgoed in de openbare ruimte neer te zetten.

Wat is het verschil tussen speeltoestellen en speelgoed?

Waarom is de schommel in de achtertuin wel veilig maar zodra hij in de openbare ruimte staat niet meer? De reden hiervoor staat beschreven in de wet Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS). Speelgoed (ook wel Activity Toys) is ontworpen voor particuliere huishoudens en is veelal gemaakt van kunststof. Bij het ontwerpen wordt uitgegaan van een ’normale’ belasting. Dit speelgoed is dan ook volgens de WAS niet geschikt voor hoge belasting en gebruik in de openbare ruimte. Hollands Kroon moet dus onderscheid maken tussen speeltoestellen (WAS) en speelgoed (niet WAS).

Wat zijn uitgangspunten voor het plaatsen van speelgoed?

Hollands Kroon het ook mogelijk maken om eigen speelgoed in de openbare ruimte neer te zetten. Zij vragen u er altijd over na te denken welk speelgoed u buiten zet en op welke manier. Veiligheid is belangrijk en u draagt zelf de verantwoordelijk voor uw speelgoed.
Voor het plaatsen van speelgoed in de openbare ruimte stelt Hollands Kroon de volgende uitgangspunten:

  • Het speelgoed moet in goede staat zijn.
  • Het staat op een verkeersveilige plek.
  • Als kinderen van het speelgoed af vallen, vallen zij niet op een harde ondergrond.
  • Er is toezicht.
  • Het speelgoed veroorzaakt geen overlast voor andere gebruikers van de openbare ruimte.
  • ’s Avonds na het spelen wordt het speelgoed weggehaald uit de openbare ruimte.
  • Speelgoed wordt niet verankerd in de grond en is eenvoudig te verwijderen.
  • Het speelgoed wordt niet in een speeltuin geplaatst.

Hollands Kroon’s eigen speeltoestellen worden regelmatig op veiligheid geïnspecteerd, zodat deze voldoen aan de gestelde eisen en veilig zijn. Speelgoed van inwoners wordt niet door geïnspecteerd. U draagt zelf zorg voor de veiligheid en bent verantwoordelijk en aansprakelijk voor het speelgoed waarop u uw kinderen laat spelen.
In het najaar evalueert Hollands Kroon de pilot en bij succes, zetten zij deze aanpak gewoon door.

Wilt u speelgoed plaatsen in de openbare ruimte?

Middels een sticker maakt Hollands Kroon onderscheid tussen gemeentelijke speeltoestellen en speelgoed van inwoners. U kunt een gratis sticker aanvragen bij team Kernbeheer ([email protected]). Op deze sticker komt de naam, het adres en het telefoonnummer van de eigenaar en het type speelgoed te staan. Hierdoor is het voor Hollands Kroon inzichtelijk wie eigenaar van het speelgoed is. De eigenaar plakt de sticker zelf op het speelobject op een goed zichtbare plek. Speelgoed dat niet is voorzien van een sticker verwijderen zij uit de openbare ruimte.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.