2°C | Amsterdam

Hoverboard wel legaal maar wel met strenge regels

HOLLANDS KROON – Je ziet ze steeds vaker op het fiets- of voetpad; van die hippe één of tweewielers zonder stuur met een elektromotor. De bestuurders maken de blits, terwijl ze met hoge snelheid en zonder valhelm voorbij zoeven.

Maar nogal wat van deze zelfrijdende boards of mini-brommers mogen niet op de openbare weg. Ze zijn een risico omdat ze met een redelijke snelheid tussen de voetgangers rijden. Deze zijn hier niet op ingesteld.

Tweewielers

Een Kickbike of Hoverboard zijn enkele van de vele tientallen verschijningsvormen zoals ze nu op de weg rijden. Het merendeel mag niet op de openbare weg rijden, vooral niet als ze geen stuur hebben. Toch worden ze steeds goedkoper aangeboden en zijn ze via internet makkelijk verkrijgbaar.
Ze mogen pas op de weg wanneer de importeur een typegoedkeuring heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Pas dan kunnen ze ook WA verzekerd worden.

Overige eisen

Daarnaast zijn er nog enkele andere regels voor voertuigen die wél type goedgekeurd zijn. Een bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn, maar een helm is niet verplicht. Er is geen kenteken nodig, maar wel een aparte WA-verzekering. De verzekeringsplaat hiervan moet zichtbaar op het voertuig bevestigd zijn.

Boetes

De boetes variëren van €90 voor het niet tonen van het verzekeringsbewijs of het plaatje dat niet is bevestigd, tot €360 wanneer het voertuig niet verzekerd is. Is de mini-brommer niet toegelaten? Dan kan de politie deze ook nog eens in beslag nemen. Dit gebeurt enkele tientallen keren per jaar.

Eenwielers

Naast de tweewielige minibrommers, zijn er ook éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur. Voor deze voertuigen is nu nog geen goedkeuring van het ministerie nodig. Wel moeten alle bestuurders die er mee rijden een aparte WA verzekering afsluiten. Hebben ze dat niet? Dan is de bestuurder inovertreding en kan het politie het in beslag nemen. Dit kan ook wanneer er hinderlijk of gevaarlijk mee wordt gereden.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.