2°C | Amsterdam

Inwoners Winkel kropen onder de tafels uit angst door noodweer

WINKEL – Het was schrikken dinsdagmiddag in Winkel: de mogelijke windhoos/valwind die over het dorp trok heeft een spoor van vernielingen achter gelaten. “Ik ben onder de tafel gekropen met mijn armen over mijn hoofd heen”, vertelt een bewoonster aan NH. “Voor mijn gevoel duurde het maar 20 seconden, maar het blijkt vier minuten geduurd te hebben.”
Boom door auto
“Ik ben nadat het gebeurde direct met een noodvaart naar mijn schoonouders gegaan, want die bleken een boom door de auto te hebben. Maar ze zijn allemaal heel, dat is het belangrijkste.”
Een meisje vertelt dat haar honden heel erg zijn geschrokken. “Die raakten helemaal in paniek. En we hadden ook nog visite en die raakten ook helemaal in paniek.” Ze vertelt verder dat de trampoline’s in de tuinen allemaal weg zijn gewaaid. “Het was wel een beetje eng ja.”
Een andere vrouw vertelt dat ze van tevoren was gewaarschuwd voor de ravage die de windhoos aanrichtte. “Mijn man belde me, er is wat aan de hand bij ons in de straat, dus niet schrikken als je de straat in komt. Toch is het best schrikken, het ziet er heftig uit allemaal.”
Asbest in tuinen
Achter één van de woningen die in de Dorpstraat in Winkel werden getroffen door een windhoos, is een schuur met een asbestdak beschadigd. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De brokken asbest liggen verspreid over vier tuinen. Deze zijn afgezet en de bewoners zijn persoonlijk geïnformeerd. Andere omwonenden krijgen een brief.
Het asbest wordt vandaag verwijderd.
Was het een windhoos of een valwind?
Het is nog onduidelijk of de vernielingen in Winkel en Nieuwe Niedorp zijn aangericht door een windhoos of een valwind(Downdraft). Beiden lijken veel op elkaar maar veroorzaken ander soort schade. Er is gistermiddag wel een trechter onder de wolken gezien maar die heeft de grond niet bereikt en op videobeelden is te zien dat de wind niet van de zijkanten komt maar van boven en dat is weer specifiek iets voor een ‘valwind’. 
Al met al, wat het ook is geweest, de inwoners van beide dorpen in Hollands Kroon hadden de schrik goed te pakken.

Related Articles

Zoek je een heerlijk nieuw recept om te proberen? Zoek niet verder, want we hebben de perfecte voor je. Dit droprecept zal je smaakpapillen
Schiphol is een van de drukste luchthavens van Europa, en het vinden van een parkeerplek kan moeilijk zijn. Dat is waar valet parking van

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.