2°C | Amsterdam

IVN: ‘Niet wildplukken zonder zwamdiploma’

HOLLANDS KROON – Vorige maand overleden in Polen twee Afghaanse broertjes na het eten van giftige paddenstoelen. Ontzettend treurig en daarnaast ook weer een belangrijke waarschuwing. We lijken meer de natuur in te willen dan in het jaren het geval is geweest; maar blijf van die paddenstoelen af als je niet weet waar je mee bezig bent. Want paddenstoelen eten, kan levensgevaarlijk zijn.

Grietje Loof van IVN Natuureducatie zegt hierover: ‘IVN Natuureducatie roept iedereen op juist nu naar buiten te gaan. Want de herfst is prachtig en de paddenstoelen, die daarbij horen, zijn fascinerend. Door de wat vochtige zomer, is er nu in het najaar een grote variatie aan paddenstoelen. Maar van al die verschillende soorten paddenstoelen in ons land zijn er maar liefst 30 giftig en 5 echt dodelijk als je ze eet.

Groene knolamaniet

De groene knolamaniet is er zo eentje. Niet aanraken en niet eten! Hij wordt niet voor niets de ‘death cap’ genoemd. Hij tast je lever en nieren aan. Ook van de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmoslokje en de parasolzwam moet je echt afblijven. Maar door alle variaties is het ongelooflijk moeilijk om alle paddenstoelen van elkaar te onderscheiden. Daarvoor moet je een kenner zijn,‘ aldus Grietje Loof

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum meldde in september al de eerste acht vergiftigingen in Nederland. IVN wil daarom echt waarschuwen voorzichtig te zijn. Paddenstoelen plukken om te eten, het is net als zwemmen zonder zwemdiploma en dan het in het diepe springen. Als je geen zwamdiploma bezit, ga je ook niet wildplukken om paddenstoelen vervolgens bij de maaltijd te gebruiken. Wie echt heel geïnteresseerd is, doet er verstandig aan een kenner te raadplegen of een paddenstoelencursus te volgen.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.