NOORDKOP – Door het schreeuwende tekort aan betaalbare starterswoningen moeten jongeren noodgedwongen hun dorp of gemeente verlaten. Steeds vaker leidt dat tot creatieve ideeën om toch in het ouderlijk dorp te blijven. Met een aantal lotgenoten een eigen straat bouwen bijvoorbeeld, zoals in Dirkshorn gebeurt.
Acht keer wordt vandaag de champagne ontkurkt in Dirkshorn: het dorp heeft er een straat met nieuwe woningen bij. Niet omdat de gemeente het plan had de woningen te bouwen, maar op initiatief van een groepje jongeren zelf.
Het begon met een handtekeningenactie, vertelt nieuwbakken eigenaar Rens Zuurbier. “We willen de jeugd in het eigen dorp houden. We hebben een werkgroep opgezet om met de gemeente in contact te komen en geschikte plekken te zoeken”, vertelt hij enthousiast. “Wij krijgen op een gegeven moment ook kinderen en dergelijke. Die gaan op sportclubs en zorgen voor reuring. Voor het dorp is dat ook belangrijk”, vult een andere woningeigenaar hem aan.
Waarland
Een paar kilometer verderop in Waarland liepen jongeren tegen hetzelfde probleem aan: “Veel huizen zijn te duur voor starters of doorstarters en ik wil liever een nieuw huis voor mijn vrouw en kind”, zei Cas Bommer eerder tegen NH Nieuws. Inmiddels is het dorp dankzij een soortgelijk initiatief een straat met betaalbare starterswoningen rijker.
Wethouder Jelle Beemsterboer laat weten dat het voor gemeente soms een hele strijd kan zijn om snel extra woningen te bouwen. Hij is daarom ook vol lof over het initiatief van de jongeren.
“Door een stapeling van factoren worden nieuwbouwwoningen voor veel mensen te duur”, concludeertNVM-voorzitter Ger Jaarsma. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Nederland 369.000 euro, met uitzondering van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Hier kost een woning gemiddeld meer dan vier ton.
Sociale huurwoningen blijken ook niet voorhanden. De top tien van gemeenten met de langste inschrijftijd ligt in Noord-Holland, bleek uit onderzoek van RTL. Uitschieter is Wormer met een wachttijd van 29,4 jaar. Gemiddeld genomen staat men negen jaar op een wachtlijst.
‘36.000 duizenden wachtenden voor u’
Lange wachttijden, daar weten ze in het ’t Gooi ook alles van: de bouw van sociale woningen blijft ver achter bij de lengte van de wachtlijst. Maar liefst 36.000 mensen staan op de wachtlijst voor een woning.
Voor de jongeren uit Dirkshorn is de zoektocht in ieder geval geëindigd. “Maar mijn zusje zoekt ook nog een huis”, laat een bewoner weten.
[signoff]