2°C | Amsterdam

Jumbo en Lidl stoppen verkoop producten met kankerverwekkende oliën

HOLLANDS KROON – Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun voedingsmiddelen met gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen. Ook Jumbo heeft eisen hierover opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver.
Dat maakte voedselwaakhond foodwatch vandaag bekend. Lidl en Jumbo hebben de maatregelen bevestigd,meldt NH vandaag.
Het gaat om de gevaarlijke minerale oliën moah en mosh (afkortingen van koolwaterstoffen). Die zouden tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakkingen aantasten.
Albert Heijn
Albert Heijn en Aldi lieten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. “Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten”, zegt Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij foodwatch.
Uit onderzoek van de voedselwaakhond bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland – zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag – vervuild is met de betreffende stoffen. Bijna de helft van de onderzochte producten bleek verontreinigd met moah en 92 procent met mosh.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitte eerder al haar zorgen over de vervuiling van voedsel met de oliën. Foodwatch roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen. “Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben”, aldus Van de Wouw.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.