kijken naar de vallende sterren bij Orion

REGIO – Op vrijdag 12  augustus is er In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel ( in het natuur/recreatiegebied het Streekbos)  voor publiek een kijkavond ter gelegenheid van de  Perseïden /meteorenregen of wel vallende sterren). Van 20.00 tot 24.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. De toegang is gratis en er hoeft niet van te voren te worden aangemeld.
Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.
De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht  vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.
Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Kijken dus!
Het beste is om de eerste keren gewoon te kijken onder begeleiding  van vriijwilligers  bij Volkssterrenwacht Orion. Zo leer je de sterrenhemel kennen, maar ook allerlei wetenswaardigheden over vallende sterren. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”.
Er kan ook later op de avond door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijkdakterras van Orion gekeken worden naar de Maan , de planeet Saturnus met zijn ringen gekeken, Jupiter met zijjn wolkenbanden en Mars worden.
Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven. Er worden in het planetarium bij  korte presentaties over meteorieten en andere onderwerpen over het heelal gegeven. Ook is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen in de expositieruimte, waar ook over diverse onderwerpen over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie uitgebreide informatie wordt gegeven.
Voor info bel 06-48850445. Of kijk op www.volkssterrenwachtorion.nl

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs