2°C | Amsterdam

kijken naar de vallende sterren bij Orion

REGIO – Op vrijdag 12  augustus is er In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel ( in het natuur/recreatiegebied het Streekbos)  voor publiek een kijkavond ter gelegenheid van de  Perseïden /meteorenregen of wel vallende sterren). Van 20.00 tot 24.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. De toegang is gratis en er hoeft niet van te voren te worden aangemeld.
Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.
De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht  vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.
Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Kijken dus!
Het beste is om de eerste keren gewoon te kijken onder begeleiding  van vriijwilligers  bij Volkssterrenwacht Orion. Zo leer je de sterrenhemel kennen, maar ook allerlei wetenswaardigheden over vallende sterren. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”.
Er kan ook later op de avond door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijkdakterras van Orion gekeken worden naar de Maan , de planeet Saturnus met zijn ringen gekeken, Jupiter met zijjn wolkenbanden en Mars worden.
Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven. Er worden in het planetarium bij  korte presentaties over meteorieten en andere onderwerpen over het heelal gegeven. Ook is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen in de expositieruimte, waar ook over diverse onderwerpen over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie uitgebreide informatie wordt gegeven.
Voor info bel 06-48850445. Of kijk op www.volkssterrenwachtorion.nl

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.