ANNA PAULOWNA – Veilig Thuis staat onder druk. Onmiddellijke formatie uitbreiding is noodzakelijk is om de wachtlijsten weg te werken. De politiek in Noord-Holland Noord is onaangenaam verrast door het plotselinge tekort van ruim 560.000 euro die bij het GGD project ‘Veilig Thuis’ is ontstaan.
Peter Couwenhoven(LADA) zegt tegen Hollands Kroon Actueel hierover dat: ,,Per 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. Gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper, is de achterliggende visie van deze wet. De nieuwe organisatie van de jeugdhulp is vastgelegd in de Jeugdwet. Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld opgegaan in een nieuwe, landelijke organisatie ‘Veilig Thuis’. De Rijksoverheid draagt gemeenten steeds meer taken op zonder daarvoor het vereiste geld beschikbaar te stellen. Daardoor ontstaan er problemen die in de visie van LADA door het Rijk opgelost moeten worden.”
Veilig Thuis voor iedereen
Veilig Thuis is er voor iedereen, die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld, onveilige thuissituaties en kindermishandeling. Het blijkt dat 45% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens te maken gehad met huiselijk geweld en dat 1 op de 30 kinderen is slachtoffer van kindermishandeling. Slechts 12% van alle huiselijk geweld zaken worden gemeld bij de politie.
Eind 2016 waren er nog geen problemen bij de organisatie. Ook in januari van dit jaar heeft de Inspectie Veilig Thuis als voldoende beoordeeld. Er was toen ook nog geen sprake van wachtlijsten. In de brief van de GGD wordt gedetailleerd toegelicht wat de oorzaken zijn van de ontstane situatie.