Lastige zoektocht voor studenten: weer minder stages door corona

Het nieuwe semester breekt aan: vanaf januari en februari zoeken vele MBO-, HBO en WO-studenten weer een nieuwe stageplaats. Het aantal bedrijven dat komende periode een stageplek beschikbaar heeft gesteld, is echter door de coronacrisis ongekend laag. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Vakmensen melden dat de stagenood onder studenten steeds groter wordt.

Het ISO voorziet hierdoor problemen op de langere termijn. Studenten lopen studievertraging op, of missen de kans praktische werkervaring op te doen. Dit gebrek aan ervaring kan in de toekomst op de arbeidsmarkt voelbaar zijn.

Het raakt hierbij aan meer dan alleen studievertraging en gemiste studiepunten. Studenten lopen nu ook de vergoeding mis, waar zij vaak recht op hebben bij een stage. Daarnaast kost elke maand studievertraging een persoon gemiddeld duizend euro aan collegegeld, huur en huishoudelijke uitgaven.

Nog steeds groot tekort aan stagebedrijven

Door de anderhalvemeterregel slaat het bedrijfsleven een nieuwe stagair(e)s vaker over. Ook door thuiswerken wordt een meewerkstage minder vaak als optie overwogen, of er is onvoldoende begeleiding beschikbaar van vast personeel, wegens werkdruk of krimp.

Ook XL Studenten Uitzendbureau ziet dit in haar cijfers terug: “De behoefte is verschoven binnen de stagevacatures op onze websites. Organisaties die onze vacaturebanken benutten om stageplekken te vervullen, zien de plek soms snel vervuld door een gestegen aantal sollicitanten.”

Diverse opleidingsinstituten bieden uit noodzaak extra opdrachten aan ter compensatie van de gemiste studiepunten, voor studenten die het niet is gelukt een stageplaats te bemachtigen.

Toename aanvraag WW-uitkeringen onder jongeren

De jongere beroepsbevolking kreeg het in 2020 toch al gemiddeld zwaar voor de kiezen. Cijfers van het SBB tonen tussen januari en oktober een stijging van 111% aan het aantal nieuwe WW-uitkeringen bij jongeren onder 27 jaar, in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder. In de regio Groot-Amsterdam steeg dit aantal zelfs met 240%. Slechts in enkele regio’s van Nederland was een daling te zien. Zo onder meer bij regio Drenthe waar, in vergelijking met dezelfde periode van 2019, onder jongeren nu slechts 68% nieuwe WW-uitkeringen aangevraagd zijn. Onlangs versoepelde de regering voor jongeren al tijdelijk de bijstandsregels.

Veel flexibiliteit bij jongeren

Studenten en starters die werkzaam zijn in de sectoren die het hardst door corona zijn getroffen, wisselden dit jaar extra vaak tussen verschillende branches.

In haar cijfers ziet XL Studenten Uitzendbureau dit ook terug: “Waar er begin 2020 moeilijkheden ontstonden bij onze horecatak, bleek dit al snel te compenseren met een grote toename in aanvragen voor functies als toezichthouder, of oproepkrachten in de logistieke sector. Ook zijn veel van onze jongeren overgestapt naar uitzendwerk bij de GGD’s, waar grote behoefte is ontstaan op de afdeling klantcontact.”

Bij de eerste krimp van werkgelegenheid begin 2020, verloren vooral jongeren als eerste hun baan. Zij zijn veelal werkzaam in de sectoren die hard zijn getroffen, zoals de horeca, detailhandel en evenementenbranche. Echter, zodra de economie weer aantrekt, zijn jongeren vaak die eerste die hiervan profiteren, aldus het UWV.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs