HOLLANDS KROON – Datacentra van grote bedrijven zoals Google en Microsoft schieten uit de Noord-Hollandse grond. Hier profiteren ze van de beschikbare ruimte in combinatie met de strategische ligging. Ook de aanwezigheid van glastuinbouwbedrijven is voor hen een extra stimulans. Via strategische samenwerkingsverbanden kan de opgewekte warmte van de serverruimtes immers worden gebruikt om serres te verwarmen. Een warmtekrachtkoppeling zorgt dan weer voor de terugkoppeling van groene stroom.
Toch lijkt Noord-Holland ook voor andere sectoren een interessante locatie te zijn. Zien we deze sectoren er in de toekomst verschijnen? Het zou zomaar kunnen. Want de Noord-Hollandse transitie gaat onverstoord verder.
Mogelijkheden voor de maakindustrie
De maakindustrie heeft het al langer moeilijk. Voortdurend innoveren moet de levensvatbaarheid garanderen. Maar overal in Nederland lijken ze problemen te hebben met het creëren van het benodigde innovatieklimaat. Behalve dan in Amsterdam. Het voordeel is dat de zuidelijke helft van de provincie Noord-Holland profiteert van het zogenoemde Amsterdam-effect. De aan te boren kennis is er immens en dus kan innovatie er nog echt floreren. Dat is ook wat een studie van ING recent bevestigde. Toch is dat niet alles, want ook de Noord-Hollandse transportsector is in volle ontwikkeling. En dat biedt toch heel wat potentieel voor de maakindustrie dat de komende jaren waarschijnlijk aan belang gaat winnen.
Logistieke hotspots in Noord-Holland
In 2017 lieten Jon Kuiper (CEO van Koopman Logistics) en Gerard Kremer (voorzitter MKB-Noord) nog een ballonnetje op voor de ontwikkeling van een stugge logistieke sector in Noord-Holland. Ook een onderzoeksrapport van Buck Consultants International, in opdracht van de provincie Noord-Holland, wees op het potentieel van de regio. En eigenlijk is dat ook logisch, want we kunnen geen technische argumenten uitknobbelen die de logistieke sector zouden kunnen ontmoedigen.
Terwijl het zuiden van Nederland handen tekort heeft, smeken ze in het noorden van het land om werk. En betaalbare werkkrachten is toch iets waar ze in de logistieke sector voortdurend naar op zoek zijn. Maar denk ook aan de aanwezigheid van multimodale verbindingen, de nabijheid van grootstedelijke omgevingen en de groei in verschillende andere sectoren die sowieso nood hebben aan logistieke hotspots.
Dat de logistieke sector een steeds grotere bron van werkgelegenheid in Noord-Holland zal worden? Dat staat buiten kijf, hoewel de logistieke sector altijd wel een beetje afhankelijk blijft van de bredere regionale economische ontwikkelingen. En dus blijft het ook een tikkeltje afwachten geblazen.
Noord-Holland als bakermat voor de crypto-industrie?
Grote miningbedrijven zal je in Nederland niet snel tegen het lijf lopen. En dat heeft alles te maken met de hoge energiekosten die de Nederlandse markt typeren. Hier loopt het in principe tegen dezelfde problemen aan als deze die ze bij datacentra kennen: de koeling van de computercapaciteit vergt veel energie. Met dan nog eens de bijzonderheid dat miningbedrijven natuurlijk vooral denken in rendement: de opgewekte cryptomunten moeten de gebruikte energie compenseren. Toch kunnen ook zij de vruchten plukken van het opwekken van groene stroom en de strategische samenwerkingsverbanden met glastuinbouwbedrijven.
Zullen we hen dan ook in Noord-Holland zien verschijnen? Misschien wel, maar een massale toestroom hoeven we toch zeker niet te verwachten. Want door de zogenoemde block halving komen steeds meer miningbedrijven onder druk te staan, terwijl ook investeerders niet blind blijven voor de positieve ervaringen met Bitcoin Revolution en andere gelijkaardige systemen. Investeren op korte in plaats van op lange termijn, luidt voor hen de boodschap. En voor de betrokken glastuinbouwbedrijven geldt natuurlijk het omgekeerde, waardoor een partnerschap wel heel moeilijk wordt. Dan hebben de maakindustrie en de logistieke sector veel meer potentieel. Laat dat duidelijk zijn.
[signoff]