Nog ruim 3000 huisvestingsplaatsen nodig voor arbeidsmigranten

NOORDKOP – Uit onderzoek naar de behoefte aan huisvestingsplaatsen voor buitenlandse werknemers komt naar voren dat er een tekort van 3100 plaatsen in de Noordkop is.

Uit het rapport blijkt ook dat voor ongeveer 75% van de huisvesting voor short- en mid-stay verblijf is, een verblijf van enkele dagen tot maximaal 2 jaar. Een deel van deze groep zoekt huisvesting buiten het onderzoeksgebied Noordkop en gemeente Opmeer. Deze groep is vooral aangewezen op de regio Alkmaar en West-Friesland.

Vaak onzichtbaar door ontbreken centrale registratie

Het Ontwikkelingsbedrijf NHN gaat in opdracht van de gemeenten in de Noordkop en Opmeer een voorzet maken voor een regionaal plan van aanpak. In dit concept plan schrijft NHN: “De buitenlandse werknemers zijn behoorlijk zichtbaar in de samenleving, maar voor de overheid nog altijd moeilijk te vinden in de systemen. Een groot deel zit onder de radar omdat er geen centrale registratie plaatsvindt. Ze zijn bekend bij de werkgevers en partijen als belastingdienst en UWV, maar die registraties zijn niet openbaar toegankelijk en zeggen soms ook niets over de verblijfsplaatsen van deze mensen. Zolang het de regio ontbreekt aan goed inzicht in de verblijfsplaatsen en eventuele dynamiek daarin blijft het lastig om huisvestingsproblematiek structureel op te lossen.

Het Ontwikkelingsbedrijf NHN zegt verder in het concept dat het primaire doel van de aanpak vooral het realiseren van voldoende kwalitatief passende, zowel tijdelijke als permanente, huisvesting voor buitenlandse werknemers en de invoering van een adequaat persoonlijk registratie is.

Economische schade

NHN wijst ook op de economische schade voor de regio door het tekort aan passende arbeidskrachten, krachten die allang niet meer gevonden kunnen worden in de bakken bij UWV en gemeenten. Doordat de werkloosheid tot een minimum is gedaald staat de concurrentiepositie van de regio onder druk en moet de regio wel de strijd aangaan om de gunsten van de buitenlandse werknemers.

Huisvesting

Het rapport is duidelijk over de huisvesting voor arbeidsmigranten. Van de geraamde behoefte aan huisvestingsplaatsen in de Kop van Noord-Holland en Opmeer is in circa 47% van de plaatsen niet (voldoende) bekend waar die zich bevinden. Voor slechts 53% van de plaatsen is er een vergunning verleend en is daarmee bekend waar die plaatsen zich bevinden. Voor een groot deel van de (niet formeel vergunde) huisvestingsplaatsen zal dan ook nog nader inzicht moeten komen. Vanzelfsprekend wordt er door gemeenten ingezet op handhaving, maar met de enorme hoeveelheid niet-vergunde locaties waar het in onze regio om lijkt te gaan, is dat een enorme uitdaging. Zeker wanneer er wordt geconstateerd dat er ook niet voldoende vergunde locaties beschikbaar zijn. Het handhaven “zonder alternatieven” zal dan ook niet leiden tot een structurele oplossing.

Drie vormen van huisvesting

Bij het huisvesten van arbeidsmigranten gaat men uit van drie vormen.

  1. Short stay: goedkope huisvesting voor het kort verblijf van medewerkers waarvoor maar één ding geldt: maximaal geld verdienen om op korte termijn mee terug te nemen naar het thuisland. Deze vorm van huisvesting vindt veelal grootschalig plaats op locaties waarbij er voldoende beheer noodzakelijk is. Het gaat om kamergewijze verhuur aan 2, maximaal 3, personen per kamer met een sanitaire voorziening. Voor koken, wassen en ontspanning zijn er veelal gemeenschappelijke voorzieningen aanwezig. Door de grote schaal waarop de huisvesting is georganiseerd kan de huurprijs op een laag niveau worden aangeboden en kan er voldoende beheer en toezicht worden georganiseerd. Short-stay is gedefinieerd als een kortdurend verblijf (van enkele dagen tot enkele maanden).
  2. Mid stay: iets luxere huisvesting, waarvoor de werknemer ook bereid is iets meer te betalen. Kleinere schaal, voorzieningen als koken en wassen veelal per wooneenheid aanwezig. Mindere noodzaak voor centraal beheer/toezicht. Dergelijke locaties moeten voorzieningen zoals deze in de kernen aanwezig zijn in de nabijheid hebben. Deze werknemers willen, naast geld verdienen, meer en meer ook actief deelnemen in de maatschappij. Mid-stay is gedefinieerd als een verblijf vanaf 6 maanden tot maximaal 3 jaar.
  3. Long stay: huisvesting in de reguliere woningvoorraad, volledige integratie/participatie. Longstay is  gedefinieerd als een verblijf voor een periode van meer dan 3 jaar.

Van deze drie vormen van huisvesting zijn er er 30 tot 130 huisvestingsplaatsen mogelijk bij een agrarisch bedrijf, in reguliere woningen waar dan een vergunning wordt afgegeven voor 4 tot 5 personen, in logiesgebouwen als voormalige hotels, kantoorpanden, recreatie-appartementencomplexen en voormalige verzorgingshuizen en tot slot recreatiewoningen op vakantieparken.

In een extra raadsvergadering gaat de gemeenteraad van Hollands Kroon hier over discussieren. U bent van harte welkom in MFR De Verbinding in Anna Paulowna

[signoff]

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs