2°C | Amsterdam

Noord-Holland neemt nieuwe buurtbussen ingebruik

REGIO – Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland heeft woensdagochtend in Egmond aan den Hoef symbolisch de nieuwe buurtbussen in gebruik genomen. Dit deed zij samen met vele vrijwilligers van de regionale Buurtbusverenigingen, Regiodirecteur Connexxion Eric Bavelaar en diverse genodigden. ‘Buurtbussen zijn een openbare vervoersdienst die op vrijwillige basis wordt aangeboden dóór mensen uit de regio, vóór mensen uit de regio. Daar hoort ook goed en comfortabel materieel bij!’, aldus gedeputeerde Post.
De nieuwe bussen zijn comfortabeler voor zowel de chauffeur als reiziger en hebben een instap die naadloos aansluit op de verhoogde, toegankelijk gemaakte haltes. Ook kunnen reizigers in de nieuwe buurtbussen met hun OV-chipkaart betalen. De buurtbussen hebben een nieuw uiterlijk gekregen, waardoor reizigers ze gemakkelijk herkennen. In totaal worden 18 nieuwe bussen in gebruik genomen.
Buurtbussen
Buurtbussen zijn een bekend fenomeen in de provincie Noord-Holland en rijden al jaren als extra dienst naast het reguliere busvervoer. Het merendeel van de huidige vrijwilligersverenigingen is rond 2000 opgericht, in de periode dat marktwerking in het openbaar vervoer werd geïntroduceerd. Door de marktwerking werd scherper gekeken naar bezetting in de buslijnen, waardoor de laag bezette lijnen werden geschrapt. Met name in de landelijke gebieden ontstonden vervolgens particuliere initiatieven voor het opzetten van een lokale buurtbuslijn. De provincie, concessieverlener van het openbaar vervoer in Noord-Holland, financiert de 8-persoonsbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen. Daarnaast voert Connexxion, de concessiehouder in Noord-Holland, onderhoud uit aan de buurtbussen en ondersteunt de verenigingen in hun dagelijkse uitvoering. Jaarlijks worden de dienstregelingen van buurtbuslijnen geëvalueerd en waar nodig geoptimaliseerd, zodat ze nog beter aansluiten op de wensen van de lokale reiziger.
In totaal telt de provincie Noord-Holland 10 buurtbusverenigingen, die dankzij de inzet van vele vrijwilligers met 18 buurtbussen in totaal 11 buurtbuslijnen op vrijwillige basis verzorgen. Alle buurtbuslijnen staan in de reguliere dienstregeling van Connexxion en bieden van maandag tot en met zaterdag van ’s ochtends vroeg tot in de vroege avond openbaar vervoer aan reizigers in hun regio. Vorig jaar werden ruim 220.000 personen vervoerd met behulp van de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers in Noord-Holland.
Buurtbussen vervullen een belangrijke functie in het openbaar vervoernetwerk in met name de plattelandsgebieden van Noord-Holland. Honderden vrijwilligers uit de regio zetten zich hiervoor belangeloos in. Tijdens de ingebruikname zijn zij extra in het zonnetje gezet en werden complimenten en dankbetuigingen uitgesproken voor hun mooie werk.(bron: provincie Noord-Holland)

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.