Noordkop dreigt ernstig te vergrijzen

Hollands Kroon – De Noordkop vergrijst, ontgroent en er wonen steeds minder mensen. Als gemeentes nu niet gaan investeren, dan zal het gebied verschralen. De gemeenteraden van Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel krijgen daarom de vraag voorgelegd om 15 miljoen te reserveren, de provincie verdubbelt dat bedrag.
Theo Meskers, wethouder van de gemeente Hollands Kroon trekt de kar voor het plan om de Noordkop weer vlot te trekken. “Als de gemeenteraden niet ingrijpen met ons dan zie je het gebied verder afglijden. We krijgen dan in toenemende mate te maken met een bevolking die niet werkt. Dat betekent dat scholen dicht gaan, dat winkels het moeilijker krijgen, dat sportclubs verdwijnen, dat dit gebied verschraalt,” vertelt Meskers aan RTVNH

Verkrotting

De problemen in de Noordkop zijn niet uniek in Europa, vertelt Meskers. “Als je kijkt naar Noord-Oost Groningen of gebieden in Denemarken dan zie je het schrikbeeld wat zich dan aandient: dat er huizen staan op het platteland die niet meer verkocht worden. Dat er verval ontstaat, verkrotting en dat mensen alle zeilen bij moeten zetten om er nog wat van te maken. En artsen zien het dan niet meer zitten om een praktijk te beginnen of leraren die geen school meer durven opzetten. Het wordt er dan niet beter op.” Er moet dan ook geïnvesteerd worden, vindt de wethouder.
Eén probleem dat aangepakt moet worden, is het onderwijs. In 2020 dreigen er in de Noordkop 3800 vacatures open te blijven staan omdat sollicitanten niet de opleiding hebben waar werkgevers om vragen. Het bedrijf Sandfirden in Den Oever herkent dat probleem, directeur Bart Bakker: “We zijn op zoek naar twee monteurs die aan de slag kunnen met diesel- en gasmotoren en internationaal willen opereren.” Maar ze zijn niet te vinden voor het bedrijf in scheepsmotoren- en generatoren. “Dat komt ook door de specifieke eisen in de scheepvaart, deels omdat de sector niet heel bekend is, maar ook omdat de opleidingen niet aansluiten.”

30 miljoen euro

Er is nu een groot plan opgesteld dat het probleem met het onderwijs probeert aan te pakken maar ook laat zien waar er op toeristisch en cultureel gebied, infrastructuur, de agrarische sector en energie, geïnvesteerd moet worden. Verder staat er in hoe het woningaanbod moet worden aangepast omdat de samenstelling van de bevolking verandert en hoe de leefomgeving kan worden verfraaid. In totaal dus voor een bedrag van 30 miljoen euro waarvan de helft door de gemeentes aan de kant gezet moet worden. Als de Regionale Raadscommissie donderdagavond een besluit heeft genomen over het geld en de plannen moeten alle gemeenteraden afzonderlijk nog instemmen.