‘T VELD – Één deze dagen wordt definitief duidelijk of het trafostation mag worden aangelegd achter de Rijderstraat/De Weel in ’t Veld. Maar ook is er vanuit de overheid in Den Haag een landelijke actie gestart om hoogspanningskabels die boven woningen langslopen, de bewoners van deze woningen uit te kopen. Dit speelt ook voor de bewoners van de Rijdersstraat en op ’t Verlaat.
Dit gaat ± 3 á 4 miljoen euro kosten, veel geld vinden beide fracties. Zeker omdat er op deze lokatie ook een veel slimmere oplossing mogelijk is alleen moet daarvoor wel de bestedingsvoorwaarden worden opgerekt.
Eerder ondergronds
OHK stelt voor om ten noorden van de Rijderstraat al ondergronds te gaan daar hier de open ruimte geschikt voor is. Ook de kosten liggen lager dan bij uitkoop. Hoogspanningskabels ondergronds leggen kost 1 miljoen per kilometer en de totale afstand is 2,8km. Waardoor dit een goedkopere oplossing is en een bijkomend voordeel, de bewoners van de woningen waar het om draait kunnen gewoon in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.
OHK heeft nu schriftelijke vragen aan de wethouder gesteld:
- Wilt u zich positief opstellen om een dergelijke oplossing te bereiken zodra beide projecten definitief zijn?
- Wilt U zich inspannen richting opdrachtgever(s), provincie en ministerie om het idee op haalbaarheid te toetsen?
- Bent u bereid om alleen voor de beste optie te gaan als dit ook ondergronds kan?
Raad van State
Afgelopen 16 maart diende bij de Raad van State het hoger beroep tegen de komst van het trafostation De Weel. Omwonenden die bezwaar hebben tegen de komst van het trafostation lieten tijdens de zitting weten dat Liander gebruikt maakt van een andere procedure om zo de uitbreiding van het trafostation te realiseren, zij laten hier de door Liander aangevraagde omgevingsvergunning bij Hollands Kroon links liggen.
Maar ook vinden de omwonenden dat Liander de toetsing aan de milieueisen negeert en dat de rol van Hollands Kroon holle retoriek blijt te zijn en van geen enkele waarde bij de uitbreiding van het trafostation.

800 handtekeningen tegen komst trafostation
In 2012 toen het plan begon te spelen werden er al 800 handtekeningen opgehaald bij mensen die tegen de komst van het trafostation zijn.
Maar het gemeentebestuur heeft de locatie dicht bij het dorp inmiddels goedgekeurd. Het transformatorstation moet er volgens B&W echt komen om de inwoners van Schagen, Alkmaar en Heerhugowaard van elektriciteit te voorzien. De gemeente wil nog wel proberen om het zicht zo mooi mogelijk te maken. Maar daar zien de bewoners niks in.