BREEZAND – Langs het Noordhollandskanaal staan op de Kanaaldijk al sinds de jaren negentig windmolens, dit waren eerst experimentele molens van de firma Bouma, maar deze stonden al lange tijd stil waarna de WP Anna Paulowna de molens overnam en de molens lieten voorzien van nieuwe en betere LW 18/80 turbines.
In 2005 werden de molens afgebroken en werden er grotere molens teruggeplaatst die voor een grotere energie opbrengst moesten zorgen. Deze werden later weer verkocht aan de firma WES die de turbines een tweede leven elders gaf en de masten liet afbreken omdat de staat van de masten niet goed meer was.
Ondertussen werd de naam van WP Anna Paulowna veranderd in Windpark Westeinde en werden er 7 windmolens geplaatst met elk een opbrengst van 900KW. Bliksemschade na een onweersbui in 2006 zorgde ervoor dat 1 van de molens een maand buitenwerking werd gesteld om de opgelopen schade te herstellen.
In 2016 werd door Windpark Westeinde een nieuwe aanvraag bij de Provincie ingediend om het windpark te upgraden met 7 nieuwe, betere en meer energie leverende windmolens. Nu ruim een jaar later liggen dan bij de Provincie de plannen ter inzage voor de duur van zes weken, als er binnen deze termijn geen bezwaren worden ingediend is de vergunning definitief en kan men gaan beginnen met de bouw van zeven nieuwe molens.
De nieuwe molens worden voorzien van sensoren die de molens uitschakelen als de windsnelheid hoger ligt dan 25 meter per seconde (windkracht 9). Dit om kans op afbreken van de wieken te voorkomen. Ook krijgen de nieuwe molens ijs- en onweerdetectiesystemen om de molens te behoeden voor schade veroorzaakt door ijsafzettingen op de wieken. Blikseminslag zal nooit vermeden kunnen worden,daarom worden de molens stilgezet als er een onweerdreiging is.
Omwonenden van de nieuw te bouwen molens maken zich ernstig zorgen over de komst van de molens, vooral omdat deze blij de hogedrukleidingen van de Gasunie worden gebouwd en bij een eventuele breuk in een van de wieken voor een explosie kunnen zorgen mocht deze leidingen worden geraakt.
De buurtbewoners hebben al laten weten dat zij de stap naar de Raad van State gaan maken om deze molens tegen te houden.
Gedeputeerde Jaap Bond liet eerder in het NRC optekenen dat er geen duidelijkheid is wie aansprakelijk is voor de schade mocht dit doenscenario plaatsvinden.