‘Ook Hemelvaartsdag onderhevig aan lentegrillen’

HOLLANDS KROON – De meeste officiële Nederlandse feestdagen vallen in de lente en dat betekent dat het weer werkelijk alle kanten op kan gaan. Dit geldt dan ook zeker voor Hemelvaartsdag. Het verschil tussen een koude noordenwind en een warme zuidenwind is levensgroot.

Op de koudste Hemelvaartsdag ooit gemeten werd het slechts 9,2 graden. Die recordkoude dag is niet eens zo lang geleden: 13 mei 2010. Tropisch warm is het nog nooit geweest, maar wel werd het sinds 1901 zes keer zomers warm met maxima van 25 graden of meer op Hemelvaartsdag in De Bilt. Vorig jaar was de laatste keer. Recordwarm was het in 1954 met 29,2 graden.

Warme Hemelvaartsdagen in de minderheid

Sinds 1901 was het op slechts 27,5% van de Hemelvaartsdagen 20 graden of meer in De Bilt en bleef de temperatuur op maar liefst 33% van de dagen steken beneden 15 graden. Ook viel op 55% van de Hemelvaartsdagen regen, al was dit op 15% van alle Hemelvaartsdagen slechts een klein beetje.

Zeven keer viel in De Bilt met Hemelvaart meer dan 10 mm regen. In 1915 viel 23 mm regen, in 1935 werd 27,1 mm gemeten en recordhouder is 1995 met 37,2 mm. Koud was het op 25 mei 1995 niet met 21,2 graden en de zon was zelfs nog twee uurtjes te zien. In de avond trokken stevige regen- en onweersbuien over het land.

Hemelvaartstorm 1983

Op 12 mei 1983 stak op Hemelvaartsdag onverwachts een kortdurende storm op langs de kust en boven het IJsselmeer. In het Zeeuwse Cadzand werd tijdelijk zelfs windkracht 11 (zeer zware storm) gemeten met een windstoot van 133 km/uur. De actieve stormdepressie ontstond plotseling boven Het Kanaal; een zogenaamde kanaalrat.

Pas in de ochtend werd de ontwikkeling van de storm duidelijk en waarschuwde het KNMI onmiddellijk. Veel mensen waren toen al vertrokken voor buitenactiviteiten, waardoor de waarschuwing hen niet bereikte en de plotselinge storm hen overviel. Doordat het eerst nog zonnig was, waren veel watersporters o.a. de Zeeuwse wateren en het IJsselmeer opgegaan.

De storm kostte tien mensen het leven en er vielen nog veel meer gewonden. Langs de westkust raakten een groot aantal strandpaviljoens, vakantiehuisjes en feesttenten beschadigd. Tientallen caravans waaiden de berm in of werden nog een stuk verder weggeblazen.