INGEZONDEN MEDEDELING – Gebruik jij een paracetamol wanneer je bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine of buikpijn hebt? Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller, die er om bekend staat niet schadelijk te zijn. Het is een van de veiligste pijnstillers om te gebruiken en wordt om deze reden dan ook vaak aangeraden door dokters en ziekenhuizen.
Echter kan er ook een overdosis paracetamol genomen worden. Wat doet dit precies met je lichaam en wat zijn de gevolgen? In dit artikel bespreken we wat een overdosis paracetamol precies is, of het dodelijk is en gevolgen hiervan.
Overdosis paracetamol: hoeveel mag je maximaal innemen?
Een overdosis aan paracetamol hangt vooral af van je lichaamsgewicht en tolerantie. Sommige mensen kunnen bij het innemen van een paar pillen al duizelig, misselijk of moe worden, terwijl andere mensen meer hiervoor nodig hebben. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overschrijdt de maximaal in te nemen hoeveelheid niet.
Overdosis paracetamol dodelijk
Een overdosis paracetamol is niet direct dodelijk. Echter kan het de lever ernstig en blijvend beschadigen, wat potentieel dodelijk is. De lever staat onder andere in voor het onschadelijk maken van giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol en speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding. Wanneer de lever onherstelbaar is beschadigd, is een transplantatie de enige kans op genezing.
Bijwerkingen overdosis paracetamol
Welke bijwerkingen kan een overdosis paracetamol geven? De meest voorkomende symptomen van een te hoge dosis paracetamol zijn misselijkheid, verlies van eetlust, braken en buikpijn. Deze symptomen komen vaak in de eerste uren voor van een overdosis. Bij langer aanhouden worden de klachten echter alleen nog maar erger.
Gevolgen overdosis paracetamol
Een overdosis ibuprofen kent verschillende symptomen. Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen. Een ernstige paracetamolvergiftiging verloopt altijd in fasen:
- Fase 1: In de eerste uren van een paracetamol overdosis paracetamol kan sprake zijn van braken. Je hoeft je hier voor de rest niet ziek van te voelen.
- Fase 2: Na 24 uur ontstaan bij een overdosis paracetamol naast braken ook andere buikklachten. Denk bijvoorbeeld aan pijn en misselijkheid. In deze fase kan via bloedonderzoek al een leverafwijking worden aangetoond.
- Fase 3: Na 2 tot 5 dagen neemt het braken als gevolg van een overdosis paracetamol toe en functioneert de lever slechter. Dit kan resulteren in geelzucht en inwendige bloedingen.
- Fase 4: Na 5 dagen begint het herstel van de paracetamolvergiftiging óf het leverfalen neemt toe. Mocht de conditie alleen maar verslechteren, kun je uiteindelijk in een coma raken of ernstige bloedvergiftiging krijgen. De dood kan hiervan een gevolg zijn.
Kenmerken paracetamol verslaving
Het slikken van paracetamol kan voor sommige mensen een gewoonte of zelfs een verslaving worden. Bij langdurig dagelijks gebruik treedt er gewenning op. Er is dan waarschijnlijk meer paracetamol nodig om hetzelfde effect te krijgen.
Op den duur kan medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Veel mensen denken dit dan op te lossen door een paracetamol te nemen. Hierdoor ontstaan een vicieuze cirkel. Acuut stoppen met het paracetamolgebruik is dan de enige optie.