2°C | Amsterdam

Overgenomen personeel Estro onterecht ontslagen door Smallsteps


HOLLANDS KROON – In 2014 ging Estro failliet en werd diezelfde dag via een flitsfaillissement overgenomen door Smallsteps. Hierbij verloren 1.000 werknemers hun baan. FNV Zorg & Welzijn vond dat er sprake was van overgang van onderneming en daagde Smallsteps voor de rechter. De kantonrechter oordeelde bijna een jaar geleden dat het Europees Hof moet gaan uitzoeken of de Nederlandse faillissementsprocedure zich wel verhoudt met de Richtlijn overgang van onderneming. De uitspraak van het Europees Hof is zeer belangrijk, omdat het ook gevolgen zal hebben voor andere flitsfaillissementen, zegt het FNV.

Bij het pleidooi aanstaande woensdag komen alleen de prejudiciële vragen – vragen over toepassing van de Richtlijn overgang van onderneming bij pre-pack faillissement – aan bod. Inhoudelijk wordt de zaak Estro/Smallsteps nu nog niet behandeld. Na beantwoording van de vragen, zal de nationale rechter de zaak verder beoordelen. Het kan nog een wel een jaar duren voordat het Hof met haar definitieve oordeel komt.
Flitsfaillissement
Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2.600 werknemers een doorstart onder de naam Smallsteps. Een aantal bestuurs- en directieleden van Estro, zoals CEO Bienfait, ging wel mee naar Smallsteps. De FNV opende direct na het faillissement een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden van het flitsfaillissement honderden reacties achter lieten. Hieruit bleek dat het faillissement tot in de puntjes geregisseerd is en puur als middel is gebruikt om goedkoop van slechtlopende locaties en personeel af te komen. Dit onderzoek heeft geleid tot de rechtszaak, waarin de FNV eist dat overgang van onderneming van toepassing is op Smallsteps. FNV vindt dat al het personeel van de overgenomen locaties tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee had moeten gaan.
Misbruik
Ayse Simsek, advocaat van FNV: ‘Uit reacties van werknemers, ouders en andere kinderopvangorganisaties blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren een overname voor te bereiden. Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en onderhandelden alleen met zichzelf.’

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.