2°C | Amsterdam

Provincie wijst 6 stiltegebieden aan in Hollands Kroon


HOLLANDS KROON – De Provincie Noord-Holland heeft in Hollands Kroon 6 gebieden aangewezen als stiltegebied. In deze gebieden mag enkel kleinschalige recreatie voorkomen.

  1. Stiltegebied Wieringen-Noord ligt op het voormalige eiland Wieringen en bevat de lager gelegen delen grenzend aan de Waddenzee. Het gebied is van belang voor vele soorten trekvogels. Recreatie in het gebied is kleinschalig. Het landschap wordt gekenmerkt door extensieve landbouw.
  2. Stiltegebied Wieringen-Zuid ligt op de zuidkant het voormalige eiland Wieringen en wordt gekenmerkt door landbouwgronden met historische boerderijen. Er zijn op beperkte schaal voorzieningen voor recreatie door wandelaars en fietsers aanwezig.
  3. Het Amstelmeer is gelegen in de kop van Noord-Holland tegen de Amsteldiepdijk. Het meer zelf is zoet en erg in trek bij wind- en kitesurfers. Het Amstelmeer biedt ook plaats aan andere vormen van waterrecratie en kleine horeca. De riet- en graslanden van ‘de verzakking’ langs de zeedijk, zijn zilt en staan onder beheer van LNH. Verder is het meer van belang voor onder andere ganzen en smienten.
  4. Het stiltegebied Wieringmeer-Noord ligt ten zuiden van het Amstelmeerkanaal. Een klein gedeelte van het Robbenoordbosch ten westen van de A7 bevindt zich binnen dit stiltegebied. Hier ligt ook een natuurcamping van Staatsbosbeheer. Het merendeel van het gebied wordt echter gekenmerkt door de openheid en het agrarisch landgebruik. Naast de camping is er wat betreft recreatie ook een zorgboerderij en een vakantievilla tussen de velden. Het gebied is geschikt voor fietsers en wandelaars en wordt gekenmerkt door zijn rustige karakter.
  5. Het stiltegebied Robbenoordbosch beslaat naast het Robbenoordbosch ook het Dijksgatbos en de tussengelegen weilanden. Het bos is midden 20e eeuw aangeplant omdat de grond op deze locatie te nat bleek voor landbouw. Het terrein biedt wandel- en mountainbikeroutes, verder is er een groepskampeerterrein van Staatsbosbeheer. Het Robbenoordbosch staat bekend om zijn paddenstoelen.
  6. De Waddenzee is een beschermd natuurgebied, werelderfgoed en wordt beschermd onder meerdere regimes. Het stiltegebied van Noord-Holland is er hier slechts een van. De belangrijkste vaarroutes zijn buiten de aanwijzing gelaten.

Op de interactieve kaart van de Provincie Noord-Holland kunt u alle stiltegebieden in Noord-Holland zien, deze zijn in het groen aangeven.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.