MIDDENMEER – Mocht de ruzie tussen Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland niet worden opgelost en Noord-Holland blijft bij haar besluit om de bouw van datacenter B1 in de Wieringermeer tegen te houden dan rest Hollands Kroon enkel nog de stap naar de Raad van State.
In een reactie op vragen van GroenLinks schrijft het college: “Wij kunnen ons voorstellen dat uw indruk is dat de colleges van burgemeester en wethouders en gedeputeerde staten sommige zaken anders beleven. Wij beperken ons tot de stappen die we zetten om tegemoet te komen aan de bezwaren die GS hebben geformuleerd in hun reactieve aanwijzing van 14 juli jl. Het aspect verkeer vormt de daadwerkelijke en enige juridische grondslag voor de reactieve aanwijzing. Ambtelijke en bestuurlijke gesprekken geven ons het vertrouwen dat we op dat punt alsnog
tot een oplossing zullen komen die voor provincie en gemeente acceptabel zijn. GS dringen er verder op aan een “masterplan” op te stellen, dat “een toetsingskader is voor de inrichting van de deelgebieden en nadere uitwerking.” Met de voorbereiding van dat masterplan (onze nieuwe omgevingsvisie) zijn wij inmiddels begonnen. We betrekken de provincie daar zorgvuldig bij, en andere betrokken overheden ook. Zoals u weet werken we ook aan een streefbeeld voor betere inpassing van de bestaande datacenters, en de lopende initiatieven.”
Hollands Kroon stelt dat de gesprekken tussen Hollands Kroon enerzijds en de provincie aan de ander kant tijd vergt, maar het college blijft bij haar stelling dat zij er van overtuigd is dat de gemeenteraad met het vaststellen van het bestemmingsplan juist heeft gehandeld. Om die reden wil het college de juridische positie van Hollands Kroon veiligstellen door pro forma beroep aan te tekenen tegen de reactieve aanwijzing. Een andere reden om in beroep te gaan is dat zowel de gemeente als de provincie meer tijd nodig hebben om tot een oplossing te komen.