2°C | Amsterdam

Reportage: ‘Help!!! De Waddenzee verzuipt.. ‘

VAN EWIJCKSLUIS – De Waddenzee dreigt te verdrinken, deze eeuw nog. Een ramp voor miljoenen trekvogels die het wad tussen Den Helder en Den Oever nodig hebben om te overleven, zegt Landschap Noord-Holland. “Als dit gebied wegvalt tussen de broedgebieden, hebben de vogels een heel erg groot probleem.”

Een verslag van Jurgen van den Bos

De grote vogeltrek is bijna voorbij, maar nog steeds zwermen duizenden rosse grutto’s, kanoeten en drieteenstrandlopers als donkere wolken langs de dijk van de Waddenzee. “Niemand kan in de toekomst kijken, maar het wordt voor de Waddenzee zeker steeds moeilijker om in de huidige vorm te blijven bestaan,” zegt Roelf Hovinga, boswachter van Landschap Noord-Holland.
De Waddenzee is Werelderfgoed, uniek in Europa en van levensbelang voor miljoenen trekvogels die ieder jaar precies hier komen rusten op hun trek van duizenden kilometers. “Er valt hier zoveel te beleven. Het is een broedkamer voor veel vissen, en er komen planten voor die alleen hier overleven onder invloed van de getijden. Veel Noord-Hollanders hebben er geen weet van dat het zo dicht in de buurt ligt, hier achter de dijk.”
Tankstation
Volgens verschillende natuurorganisaties dreigt de Waddenzee te verdrinken als gevolg van gas- en zoutwinning en de langzaam stijgende zeespiegel. “Het gaat dubbel op: als het water stijgt en de bodem daalt dan staat de Waddenzee permanent onder water en dan verdwijnen de voedselrijke wadplaten. Als dit ’tankstation’ wegvalt als overwintersgebied dan kunnen vogels nergens anders naar toe om tijdens hun trek op kracht te komen.”
Speldenknopjes
Grote zwermen trekvogels vliegen af en aan naar drooggevallen delen langs de dijk. Dat zijn de vogels die nu nog naar het hoge noorden moeten. Boswachter Roelf Hovinga pakt om de haverklap zijn kijker erbij. Er vliegt een Noordse stern over. “Ik werk hier al heel wat jaren in het Waddengebied en ik vind het fantastisch. Het zijn speldenknopjes op de wereldkaart, maar wel speldenknopjes waar al die miljoenen trekvogels afhankelijk van zijn.”

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.