2°C | Amsterdam

Reportage – ‘Leerlingen starten actie om school open te houden’


DEN HELDER – Ouders en leerlingen van de Tuindorpschool in Den Helder zijn een petitie gestart om de school open te houden. Onlangs werd bekend dat het nabijgelegen asielzoekers moet sluiten. De kinderen die daar wonen zitten soms al jaren op deze school. Ouders vinden het onacceptabel dat azc-kinderen moeten verhuizen: “Naar ons idee zijn het gewoon Helderse kinderen.

Tuindorpschool

“Cheeeeeeeeeeese!”Zo’n tachtig kinderen staan opgesteld op het schoolplein voor een schoolfoto. Nu kan het nog, want misschien is het wel de laatste keer. De Tuindorpschool wordt met sluiting bedreigd. Als de kinderen van het azc verdwijnen is de school met zo’n 50 leerlingen te klein om open te houden. Inmiddels zijn al honderden handtekeningen verzameld om sluiting tegen te gaan. “Hij gaat hartsikke goed, iedereen is enthousiast,” vertelt initiatiefneemster Suzanne Koopman.

Vrienden

Veel kinderen zitten al jaren op de Tuindorpschool. Zoals Arman uit groep 8: “Ik zit hier al vijf jaar op school en heb hele goeie vrienden, daar voetbal ik altijd mee.” Fiona moet er niet aan denken dat de helft van haar klas verdwijnt: “Ik wil dat ze hier blijven. We leren elkaars cultuur en we hebben het over recepten, want ik hou van koken.”
De komende dagen gaan ouders en kinderen opnieuw de wijken in om handtekeningen op te halen. Suzanne Koopman: “Voor alle kinderen, zowel de azc-kindjes als die van ons. We staan op het punt om heel veel te verliezen.” In de klas zijn ze het daar helemaal mee eens: “Ik denk dat het azc niet gaat sluiten. Ik hoop het. Ik hoop dat het azc kan blijven en dat we veel handtekeningen verzamelen.”
De directie van de Tuindorpschool zegt zelf er alles aan te doen om de school open te houden. “Het kan op het platteland dus moet het hier ook kunnen.” Bovendien is het aantal leerlingen uit de wijk zelf de laatste jaren toe genomen. Ze hebben de hoop dat die stijgende lijn doorzet.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.