2°C | Amsterdam

Reportage: Waarlandse jongeren bouwen zelf hun huis

WAARLAND – Een groep jongeren uit Waarland krijgt met behulp van lokale bouwbedrijven acht woningen op een ongebruikt handbalveld in het dorp. Daarmee hoeven deze jongeren niet te zoeken naar een huis buiten het dorp en kunnen ze rond de kerstdagen het nieuwe straatje intrekken.

Verslaggever Jurgen van den Bos ging een kijkje nemen bij het project.

De gemeente Schagen steunt het initiatief en heeft een overeenkomst met de jongeren en de bouwbedrijven getekend. “Ik heb hier mijn familie en vrienden, dus het is voor mij belangrijk dat ik hier in de buurt kan blijven wonen”, zegt een van de jongeren tegen het NH Nieuws.
De woningen komen op het terrein van een oud handbalveld midden in het dorp te staan. De huizen worden op maat gemaakt en zijn niet te duur. De lokale bouwers die ermee aan de slag gaan vinden het belangrijk dat jongeren uit het dorp er kunnen blijven wonen. “Veel huizen zijn te duur voor starters of doorstarters en ik wil liever een nieuw huis voor mijn vrouw en kind”, zegt Cas Bommer, een van de jongeren die zojuist heeft getekend voor het project.

Gezellig

De gemeente Schagen is blij met het initiatief en staat de grond graag af voor het jongerenproject. Wethouder Jelle Beemsterboer juicht het toe: “Hier in Waarland, een heel zelfredzaam dorp. Het plan is goed voor de leefbaarheid en verjonging van het dorp. Hier komt een rijtje huizen te staan die ze zelf hebben bedacht. De buren kennen elkaar al, dus het wordt vast een gezellige straat.”

Ruimt lekker op

De familie is ook blij, want nu hoeven de kinderen niet het dorp uit of naar de grote stad. De zonen van Chris Dekker komen zelfs op 400 meter afstand te wonen van het ouderlijk huis. “Die jongens gaan echt Waarland niet uit, hoor. Nog een jaartje en dan ruimt het lekker op!” 

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.