Tip: Waterwoede in de Laurenskerk Kolhorn

KOLHORN – Het Transparante Huis is vier weken in de Laurenskerk te Kolhorn met de spraakmakende tentoonstelling Waterwoede. In de monumentale dorpskerkverbeeldt een viertal kunstenaars de verwoestende buitenwereld van de watersnood van 1916, dit jaar exact 100 jaar geleden.


De Anna Paulownapolder grotendeels overstroomd, Marken verwoest, Waterland en de halve Zaanstreek onder water. De dijken van de Waard en Groetpolder raakten zwaar beschadigd en hielden het op het nippertje. Waarschijnlijk omdat elders de dijken braken.
Joyce Ennik, José van Tubergen, Marli Turion en Mariken Oltheten zijn individueel en collectief in staat om de ellende van een overstroming inlevend en afwisselend te verbeelden. Zij kiezen daarvoor positie in het kleine Kolhorn. Een ruige, vooruitgeschoven plek waar eerst wind en water heersten en waar later zilte zee veranderde in polderland. Deze transitie van nat naar droog is mede de basis van Waterwoede. Een tentoonstelling die laat zien en beleven waar het om draait voor, tijdens en na een ramp in een land waar eigenlijk de vissen horen te zwemmen. Of zoals een officiële instantie het zegt: Wonen onder de zeespiegel is niet vanzelfsprekend. Kom zelf zien hoe en waar het water woedde.
De grote zomertentoonstelling Waterwoede loopt tot en met zondag 21 augustus, het laatste weekend van Nazomeren. De kerk is open van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. Als toegang wordt een euro gevraagd die bestemd is voor de restauratie van de Laurenskerk.
Meer informatie op: www.dorpshuiskerkkolhorn.nl of op www.hettransparantehuis.nl

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs