2°C | Amsterdam

Tip: Waterwoede in de Laurenskerk Kolhorn

KOLHORN – Het Transparante Huis is vier weken in de Laurenskerk te Kolhorn met de spraakmakende tentoonstelling Waterwoede. In de monumentale dorpskerkverbeeldt een viertal kunstenaars de verwoestende buitenwereld van de watersnood van 1916, dit jaar exact 100 jaar geleden.


De Anna Paulownapolder grotendeels overstroomd, Marken verwoest, Waterland en de halve Zaanstreek onder water. De dijken van de Waard en Groetpolder raakten zwaar beschadigd en hielden het op het nippertje. Waarschijnlijk omdat elders de dijken braken.
Joyce Ennik, José van Tubergen, Marli Turion en Mariken Oltheten zijn individueel en collectief in staat om de ellende van een overstroming inlevend en afwisselend te verbeelden. Zij kiezen daarvoor positie in het kleine Kolhorn. Een ruige, vooruitgeschoven plek waar eerst wind en water heersten en waar later zilte zee veranderde in polderland. Deze transitie van nat naar droog is mede de basis van Waterwoede. Een tentoonstelling die laat zien en beleven waar het om draait voor, tijdens en na een ramp in een land waar eigenlijk de vissen horen te zwemmen. Of zoals een officiële instantie het zegt: Wonen onder de zeespiegel is niet vanzelfsprekend. Kom zelf zien hoe en waar het water woedde.
De grote zomertentoonstelling Waterwoede loopt tot en met zondag 21 augustus, het laatste weekend van Nazomeren. De kerk is open van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. Als toegang wordt een euro gevraagd die bestemd is voor de restauratie van de Laurenskerk.
Meer informatie op: www.dorpshuiskerkkolhorn.nl of op www.hettransparantehuis.nl

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.