Trio Metamorphoses in de Lucaskerk Winkel

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WINKEL – Zondagavond 18 december om 20.30 (!) uur speelt het Trio Metamorphoses voor de Culturele Stichting Niedorp in de Lucaskerk aan de Dorpsstraat in Winkel.  Klarinet, altviool en piano is de bezetting van het trio.
In deze bezetting zijn, door de verschillende klankkleuren van de instrumenten, de melodische lijnen van een compositie voor de luisteraar duidelijk en helder waarneembaar. Daarom is deze combinatie voor zowel de doorgewinterde klassieke-, als ook voor de wat onervaren luisteraar naar klassieke muziek, heel aantrekkelijk.
Klarinettiste Jean Johnson is Amerikaanse. De recensies over haar spel zijn bijzonder lovend: “Duidelijke expressie ….. prachtig leggiero-spel …… stijlvol en geestdriftig……”.
Ze speelt in diverse ensembles ‘all over the world’.
Pianiste Ilona Timchenko is geboren op de Krim.  Zij is een sterke persoonlijkheid en dat uit zich in een krachtig en poëtisch spel. Ook zij heeft al een internationale carrière achter zich. 
Door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds is een door Giovanni Pistucci gebouwde altviool ter beschikking gesteld aan de altviolist van het trio, Roeland Jagers. Dat getuigt van zijn kwaliteiten.  In 2004 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.  Samen vormen deze drie topmusici het Trio Metamorphoses dat deze avond verzorgt.
Op het programma staan origineel voor deze bezetting geschreven composities. De klarinet was in 1786 een nieuw instrument, waarvoor Mozart als eerste een werk in  bezetting klarinet, altviool en piano componeerde. De mare gaat dat de thema’s hem te binnen schoten toen hij met vrienden een spel speelde dat op ons kegelen lijkt. Dat gebeurde op de ‘Kegelstatt’. Dit verklaart de naam: Kegelstatt Trio  KV 498. 
Schumann was geïnspireerd door Mozarts compositie in deze samenstelling en schreef er in 1849 zijn Märchenerzählungen voor. Verder worden Trio’s van Leo Smit en Jean Françaix uitgevoerd , respectievelijk gecomponeerd in 1938 en 1990.  Onverwachte pareltjes uit de literatuur.  Pianiste Ilona Timchenko treedt ook solistisch op. Zij schittert in de Sonatine van Maurice Ravel.
Voor wie deze avond wil bijwonen zijn er kaarten in de voorverkoop op www.culturelestichtingniedorp.nl, telefonisch na 17.00 uur op (0224) 54 21 19, bij Muziekhuis Jan Piet Beers aan de Gedempte gracht in Schagen en bij Bloemhart in het Winkelcentrum  van Niedorp. Laatste kaarten ook voor aanvang aan de zaal. Toegang € 10,00, parkeren gratis,  verwarmde kerk en comfortabele stoelen. Kom ook, want bij de CSN belééf je het!

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category