Unieke visdoorlaat Afsluitdijk nu open.

DEN OEVER – In de Afsluitdijk is zaterdag een lange buis geopend die het vissen mogelijk maakt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen. De passage is belangrijk voor ’trekvissen’, omdat die zowel zoet- als zoutwater nodig hebben om te groeien en zich voort te planten.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden gezamenlijk de buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Ook gaven de organisaties het startsein voor het visvriendelijker gebruik van openingen in de Afsluitdijk.
350 miljoen vissen per jaar
“Door slim te gebruiken van de openingen in de dijk, bijvoorbeeld door schutsluizen ook ’s avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Het openen van de vispassage had plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen.
Virtual Reality-attractie: Duikhelikoptertocht door Vismigratierivier Voorzitter van het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk, Klaas Kielstra: ,,De Vismigratierivier draagt niet alleen bij aan het herstel van visstanden, het levert als exportproduct ook een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Nederland, en lokaal aan de werkgelegenheid. De Vismigratierivier belooft bovendien een toeristische trekpleister te worden.” In het informatiecentrum op Kornwerderzand, onthulden de jeugdambassadrice van de Vismigratierivier Sophie Reitsma, en provinciale gedeputeerden Klaas Kielstra (Fryslân) en Cees Loggen (Noord-Holland), een Virtual Reality-attractie over de Vismigratierivier. Bezoekers kunnen een duikhelikoptertocht maken door de Vismigratierivier.
Lancering Happy Fish©
Gedeputeerde Kramer lanceerde in Washington ook de Happy Fish (Blije Vis©). Hij deed dit samen met Hannibal Bolton, Assistant Director van Wildlife Sport Fish Restoration Program at US Fish and Wildlife Service. De lancering was de start van de wereldwijde campagne. De Happy Fish is het internationale symbool voor vismigratie. Zaterdagmiddag was het feestelijke startschot voor het online platform ‘Vrienden van de Blije Vis’ (www.blijevis.nl). Nationale viswachter Arjan Postma begeleidde de 120 enthousiastelingen om de contouren van de Blije Vis te vormen op de Afsluitdijk bij het IJsselmeer. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: ,,Dit nieuwe platform zie ik als voeding voor nog meer moois voor vissen en vismigratie. Projecten als de Vismigratierivier geven mij het vertrouwen dat we samen de wereld een stukje beter kunnen maken.” De website is dé plek om meer te weten te komen over vis en vismigratie. Het platform is opgezet door de initiatiefnemers van de Vismigratierivier Afsluitdijk.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs