Vliegclub Middenmeer: ons voortbestaan hangt aan zijden draadje

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

MIDDENMEER – Je zou zeggen dat de uitbreiding van Schiphol leuk is voor vliegtuigliefhebbers, maar niet als je zelf een sportvlieger bent. In de lucht moeten kleine vliegtuigen steeds vaker ruim baan maken om de aanvliegroutes naar de luchthaven vrij te houden. Bij Vliegclub Middenmeer vrezen ze dan ook voor het voortbestaan van hun hobby.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Sportvliegers moeten, net als verkeersvliegers, rekening houden met talloze regels. Het luchtruim van Nederland is verdeeld is tientallen stukken die naast en bovenop elkaar liggen. En in ieder deel gelden verschillende strenge regels. Voor André Harte, eigenaar van Vliegclub Middenmeer, hoort dat bij de vliegsport.
Lees ook: Vliegclub Middenmeer breidt uit met 2 vliegtuigen
Maar die nu al beperkte ruimte die de ‘microlight’-piloten van Harte’s club hebben, dreigt nog kleiner te worden. “Er wordt continue geknabbeld aan ons luchtruim en dat gebeurt op dit moment weer”, zegt André. “We hebben gezien dat in het verleden het controlegebied van Schiphol met kleine stapjes is uitgebreid, nu de luchtruimstructuur. Het moet wel een keer stoppen, anders wordt het wel heel lastig voor ons om hier te blijven opereren”.
Brievenbus
Harte legt uit hoe beperkt het luchtruim boven de kop van Noord-Holland is: “We hebben een soort ‘brievenbusje’ waar we doorheen kunnen vliegen, van zo’n 330 meter dik. Terwijl we een luchtruim hebben van meer dan 10 kilometer!” André Harte hoopt dat de regels vergelijkbaar worden met andere Europese luchtruimen, waar volgens hem de verkeersvliegtuigen hoger beginnen met de glijlanding en er zo meer ruimte is voor de vliegsport eronder.
De nuchtere Noord-Hollander maakt zich overigens niet al te druk, zijn energie steekt hij nu liever in de voorbereidingen van de open dag morgen op de Middenmeerse luchthaven. Daarbij hebben zich de afgelopen tijd alweer 20 nieuwe leerlingen aangemeld, “maar die wil je wel allemaal de ruimte kunnen blijven bieden”.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category