VVD: ‘College doe iets tegen de Japanse duizendknoop’

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

ANNA PAULOWNA – De VVD-fractie in de gemeenteraad van Hollands Kroon wil van het college van B&W weten wat het doet tegen de oprukkende Japanse duizendknoop. September is het bloeiseizoen van de plant, die zich inmiddels ook manifesteert in Hollands Kroon. Duizendknoop is een zeer invasieve soort, die bijna niet te bestrijden is.

Op meerdere plaatsen in Noord-Holland, waaronder in Hollands Kroon, wordt de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) steeds frequenter waargenomen. Dat bevestigt ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier. Zo zijn er in Wieringerwaard aan de Nieuwesluis en de Noorderweg al twee meldingen gedaan van deze uitheemse plant.

In principe lijkt het een vrij onschuldige snelgroeiende plant maar volgens Wageningen Universiteit is niets minder waar. Door dit invasieve plantensoort wordt al snel een groot deel van de huidige vegetatie verdrongen. Hiernaast zijn de sterkte wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop ook in staat om grote schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen, infrastructuur en oevers.

Zo neemt dus niet alleen de biodiversiteit af, maar kan de plant ook verantwoordelijk zijn voor grote schade. De VVD vindt dat dit kost wat kost moet worden voorkomen de plantensoort nog maar vrij recent ontdekt is in Hollands Kroon hebben Lars Ruiter en Wim Groot amens de VVD-fractie van Hollands Kroon besloten technische vragen te stellen aan het college over een eventuele preventieve aanpak. Volgens expert Chris van Dijk van Wageningen Universiteit is preventie namelijk de beste aanpak voor dit probleem. Hiermee kan namelijk voorkomen worden dat het op lange termijn een dure kostenpost voor de gemeente wordt.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category