Als de heropening van de scholen zonder problemen verloopt, wil het kabinet dat basisschoolleerlingen in juni weer de hele week naar school gaan. Terug naar de situatie zoals voor de coronacrisis. Zo vermeld de NOS die aangeeft door bronnen te zijn geïnformeerd. Het idee erachter is dat de achterstand die kinderen, door nog voor de zomervakantie terug te schakelen naar gewone schooldagen, beperkt kan blijven.
Na de meivakantie gaan de basisscholen weer open. Het RIVM acht het openen van de scholen veilig genoeg. Kinderen spelen een relatief kleine rol in de verspreiding van het virus. Wel mag als start maximaal de helft van de leerlingen op school zijn. Voor het speciaal onderwijs geldt deze maatregel niet, zij mogen direct met alle leerlingen starten.
Gewoon maar wel anders
Na de basisscholen hoopt het Kabinet dat ook voor het voortgezet onderwijs de lessen binnenkort weer gewoon vanuit school van start kunnen gaan, hoogstwaarschijnlijk zal dat op 2 juni zijn. Dit alles uiteraard mits er in de tussentijd geen uitbraken van het virus op scholen is. Tevens moeten de leerlingen de 1,5 meter afstand tot elkaar wel in acht houden. Het is aan de scholen om zich nu al te beraden hoe zij aan deze maatregelen gaan voldoen.
Gewoon terug naar school is het nog niet. Zo mogen ouders volgens het protocol van de onderwijsorganisaties niet meer in het schoolgebouw en op het schoolplein komen. Of dit ook de maatregel blijft indien weer helemaal terug geschakeld wordt naar de oude situatie is nog niet bekend.
De onderwijsorganisaties maakten gezamenlijk een protocol voor de opening van de scholen na de meivakantie. In dit protocol geven ze aan dat zij willen dat kinderen in plaats van halve dagen, afwisselend hele dagen naar school gaan. Halve dagen zou voor teveel contactmomenten gedurende de dag zorgen. Of ze dit advies overnemen, is aan de basisscholen zelf.
Opvang
Ook de kinderopvangorganisaties spraken hun zorgen uit en geven aan dat zij liever zien dat de basisschool volledig open gaan. De buitenschoolse opvang beweegt namelijk mee met de openingstijden van de scholen. Daardoor weten zij niet of ze wel genoeg opvang kunnen bieden als de kinderen maar deels naar school gaan. Gezien er niet voor volledige opening gekozen is, pleiten zij voor hele dagen in plaats van elke dag een dagdeel. Door deze keuze wordt de druk op de opvangorganisaties minder omdat zij alleen opvang hoeven te bieden op de dagen waarop kinderen naar school gaan.
Eindexamens
Eerder werden de regels voor de eindexamenkandidaten al aangepast. Geen gymzalen met rijen van losse tafeltjes, geen buikpijn en slapeloze nachten. De huidige cijferlijst is ineens het belangrijkste voor het behalen van je diploma. Aangevuld met de laatste (inhaal) toetsen. Waarschijnlijk geen diploma-uitreiking maar uiteraard wel de vlag uit en je schooltas uit het raam.
Voorbereiding
Voor zowel ouders als kinderen is het lastig al voor te bereiden op de komende situatie. Gaan de basisschoolkinderen straks om de dag naar school of komt er een andere oplossing. En hoe combineer je dat met je (thuis)werk. Nog lastiger is het voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs. Moet je Eastpak rugzak al weer ingepakt of blijft het voorlopig online de lessen volgen. De kans dat de studenten van universiteiten hun Herschel rugzak nog nodig hebben dit schooljaar, is gering. Waarschijnlijk pakken zij de ‘oude’ draad pas weer in het nieuwe semester op.