2°C | Amsterdam

Westfriesgasthuis neemt nieuwe PET/CT-scan in gebruik


REGIO – Het Westfriesgasthuis kan kanker en ontstekingen nu nog beter in kaart brengen dankzij de komst van de nieuwe PET/CT-scan. Voorheen moesten patiënten voor zo’n scan afreizen naar Alkmaar. Nu kunnen ze ook in Hoorn terecht.
“Voor kankerpatiënten of patiënten van de intensive care die onderzoek nodig hebben, is zo’n reis naar Alkmaar heel belastend”, vertelt nucleair geneeskundig specialist Annemarie van Dongen. “Het is fijn dat we nu zelf een PET/CT-scan in huis hebben en het dichterbij kunnen aanbieden.”

Onderzoek

De PET/CT-scan kan niet alleen bij kanker en ontstekingen worden gebruikt, maar ook bij onderzoek naar infecties en bij sommige cardiologische en neurologische aandoeningen worden ingezet. Een PET-scan geeft een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen, met behulp van een radioactieve vloeistof, die bij de patiënt in een bloedvat is ingespoten. Een CT-scan geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van de binnenkant van het lichaam, dus van organen, weefsels en structuren.

Ziektes gedetailleerd in beeld

Door de combinatie van deze twee scans in één apparaat kunnen ziektes gedetailleerd in beeld worden gebracht. Bijvoorbeeld uitzaaiingen van kanker. Maar er kan ook worden gekeken of een bepaalde chemokuur aanslaat of niet. Dankzij de komst van de scan kan een PET- en CT-onderzoek in één afspraak worden gedaan. Per jaar kunnen duizend patiënten geholpen worden. Op 7 juni heeft de eerste patiënt een PET/CT-scan gehad.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.