Westfriesgasthuis neemt nieuwe PET/CT-scan in gebruik


REGIO – Het Westfriesgasthuis kan kanker en ontstekingen nu nog beter in kaart brengen dankzij de komst van de nieuwe PET/CT-scan. Voorheen moesten patiënten voor zo’n scan afreizen naar Alkmaar. Nu kunnen ze ook in Hoorn terecht.
“Voor kankerpatiënten of patiënten van de intensive care die onderzoek nodig hebben, is zo’n reis naar Alkmaar heel belastend”, vertelt nucleair geneeskundig specialist Annemarie van Dongen. “Het is fijn dat we nu zelf een PET/CT-scan in huis hebben en het dichterbij kunnen aanbieden.”

Onderzoek

De PET/CT-scan kan niet alleen bij kanker en ontstekingen worden gebruikt, maar ook bij onderzoek naar infecties en bij sommige cardiologische en neurologische aandoeningen worden ingezet. Een PET-scan geeft een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen, met behulp van een radioactieve vloeistof, die bij de patiënt in een bloedvat is ingespoten. Een CT-scan geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van de binnenkant van het lichaam, dus van organen, weefsels en structuren.

Ziektes gedetailleerd in beeld

Door de combinatie van deze twee scans in één apparaat kunnen ziektes gedetailleerd in beeld worden gebracht. Bijvoorbeeld uitzaaiingen van kanker. Maar er kan ook worden gekeken of een bepaalde chemokuur aanslaat of niet. Dankzij de komst van de scan kan een PET- en CT-onderzoek in één afspraak worden gedaan. Per jaar kunnen duizend patiënten geholpen worden. Op 7 juni heeft de eerste patiënt een PET/CT-scan gehad.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs