2°C | Amsterdam

Wethouder Theo Meskers: ‘plannen kabinet snel internet schieten tekort’

HOLLANDS KROON – De nota ‘frequentiebeleid 2016’ die minister Kamp vandaag naar de Tweede Kamer stuurde, is slechts een kleine stap in de goede richting. De problemen met onvoldoende internetverbinding op het platteland worden hiermee niet opgelost. Alleen de komst van breedband internet biedt soelaas. Dat vinden de plattelandsgemeenten die verenigd zijn in de P10. Nu is aangetoond dat marktpartijen de handschoen niet kunnen of willen oppakken en internet een nutsvoorziening is geworden, moet het vanuit het Rijk geregeld worden. Dat zegt wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon namens de P10.

Onvoldoende internetverbinding

1.8 miljoen mensen in Nederland hebben onvoldoende internetverbinding. Daarbij zijn de problemen het grootst in de uitgestrekte plattelandsgebieden. Het realiseren van breedband internet in deze gebieden is een complexe, juridische en dure kwestie. Marktpartijen pakken de handschoen niet op omdat het niet rendabel is te maken of omdat de terugverdientijd te lang is. 4G (in de toekomst 5G) en schotel-oplossingen kunnen soms beperkt uitkomst bieden, maar zijn niet toekomstbestendig. Het kan een mooie incidentele oplossing zijn, maar zorgt niet voor robuust, betrouwbaar en stabiel internet. En dat terwijl internet een nutsvoorziening is geworden.

Kloof tussen stad en platteland

Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon vraagt namens de grote plattelandsgemeenten (P10) aandacht voor een beter internet op het platteland. Meskers: “Het achterblijven van fatsoenlijk internet is echt een groot probleem. Het platteland wordt minder interessant, daarom hebben we het nu op de politieke agenda staan in Den Haag. Het overheidsbeleid op alle niveaus is gericht op digitalisering. En ook consumenten zijn steeds meer digitaal georiënteerd; daarvoor is een stabiele internetverbinding nodig. Het platteland grijpt hier mis en dat vergroot de kloof tussen stad en platteland. Nu is de tijd gekomen om het op te pakken.”

Vestigingsklimaat

Particulieren en bedrijven op het platteland merken hoe lastig het is als er geen fatsoenlijke breedband internetverbinding bestaat. Minuten tot uren wachten tot een groot bestand gedownload is, geen fatsoenlijke digitale service kunnen bieden vanwege een dramatische verbinding: het vestigingsklimaat op het platteland wordt er hiermee niet beter op. Studerende kinderen hebben internet nodig, mediaconsumptie gaat steeds vaker via internet en on-demand-diensten hebben een steeds grotere gebruikersgroep. Om ouderen langer thuis te laten wonen (overheidsbeleid) zijn domotica nodig die via internet ondersteund worden. Ook bedrijfsvoering voor ZZP’ers, MKB’ers en boeren wordt belemmerd. Het is het begin van een negatieve spiraal van ontgroening.
De P10 wordt in haar stelling ondersteund door een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waarin gesteld wordt dat het platteland snakt naar snel breedband internet en dat leegloop anders dreigt. Internet werd gezien als de manier waarop de wereld kleiner zou worden, maar uit de huidige onderzoeken blijkt dat de verwijdering tussen stad en platteland juist groeit. En dat terwijl momenteel vier op de tien bedrijven op het platteland zitten en de helft van alle start-ups zijn gevestigd zijn op het platteland. Met andere woorden: het is een broedplaats van pionierende nieuwe economische activiteiten.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk en voedzaam recept? Zoek niet verder! Ons borstplaat recept is perfect voor elke gelegenheid. Het is makkelijk te maken,
Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.