2°C | Amsterdam

Wieringerwerf heeft primeur met bouw ’s werelds eerste hybride trimarans

OUDE ZEUG – Werknemers op boorplatformen en windparken midden op zee kunnen een aangenamere reis tegemoet zien, met een aanzienlijk lagere kans op zeeziekte, dankzij een speciaal, innovatief schip dat door VEKA Group wordt gebouwd.
De scheepsbouwer bouwt in Wieringerwerf namelijk twee trimarans die speciaal bestemd zijn voor het vervoer van personeel en goederen naar windmolenparken op zee. Het zijn de eerste hybride trimarans ter wereld. Het vervoer van offshore personeel gebeurt nu nog vooral met catamarans. Het zullen de eerste trimarans uit de koker van de VEKA Group zijn.
Peter Versluis, eigenaar van de VEKA Group: “Duurzame vormen van energie gaan een steeds grotere rol spelen. Hierdoor wordt ook de aanleg en het onderhoud van windmolenparken op zee steeds belangrijker. Snel en comfortabel vervoer naar deze bijzonder gelegen locaties is daarbij onmisbaar en wij werken daar als VEKA graag aan mee.”
 
Niet meer zeeziek
De meeste vernieuwingen zijn bedoeld om de zogenaamde workboat stabieler en comfortabeler te maken, en zo de kans op zeeziekte te verkleinen. Zo hebben de schepen lagere ramen dan gebruikelijk, waardoor de passagiers beter zicht hebben. De derde boeg moet zorgen voor meer stabiliteit en comfort.
 
Ook zitten er in de romp innovatieve stabilisatoren. “Die zie je al wel op enorme passagiersschepen, zoals die naar Engeland, maar op catamarans is het niet gebruikelijk. Dat maakt het bijzonder”, vertelt projectmanager Robin Sijbrands. “Deze stabilisatoren zorgen er voor dat de passagiers zo goed mogelijk aankomen bij het windmolenpark.”
 
Hybride
Verder beschikt de 33 meter lange trimaran over een innovatieve aansturing. Op de schepen worden vijf waterjets geïnstalleerd. Daarnaast is er volgens Sijbrands ook extra veel aandacht voor veiligheid. “Drie van deze jets worden direct aangedreven door dieselmotoren. De buitenste twee waterjets worden aangedreven door permanente magnetische generatoren. Dus als het ene systeem uitvalt, kan het schip gewoon doorvaren.”
 
Als extra back-up zijn er ook nog batterijen aan boord die worden opgeladen door de generator. Deze batterijen kunnen de buitenste jets laten draaien. Deze combinatie van diesel en elektriciteit, maakt het de eerste hybride catamaran ter wereld. Sijbrands: “Het schip kan ongeveer een uur varen op de batterijen. Dus in het zeldzame geval dat alles uitvalt, kan het altijd veilig wegkomen van het windmolenpark of een haven invaren. Dat is voor nog meer veiligheid.”
 
24 uur per dag
De twee schepen zullen in staat zijn om 20 ton goederen te vervoeren op het voordek. Binnen is er plek voor 24 passagiers in comfortabele business class stoelen. Er zijn zes slaaphutten aan boord voor de crew van het schip, net als een eetzaal en een garderobe. Hierdoor kunnen de schepen 24 uur per dag ingezet worden.
 
De trimarans worden gebouwd voor de Deense reder World Marine Offshore. De schepen zullen gebruikt worden voor werk bij offshore windmolenparken in Europa. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2017.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk en voedzaam recept? Zoek niet verder! Ons borstplaat recept is perfect voor elke gelegenheid. Het is makkelijk te maken,
Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.