Woonvisie Hollands Kroon

De gemeente kan diverse keuzes maken op het gebied van wonen, wat directe invloed heeft op inwoners en hun omgeving. Gemeente Hollands Kroon vindt dat iedereen prettig moet kunnen wonen, niet alleen nu maar ook in de toekomst. In de woonvisie wordt vastgelegd hoe de gemeente dit wil bereiken en welke keuzes ze daarin maken. Inwoners kunnen hierover meedenken en meepraten. 

De woonvisie is in Hollands Kroon deel van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is nog uitgebreider en licht alle aspecten van de leefomgeving toe; van natuur en groenonderhoud, tot verkeer en landbouw, maatschappelijke voorzieningen, vrijetijd besteding en cultureel erfgoed. Ook wonen is een belangrijk onderdeel. De woonvisie beschrijft de ambities, de koers, de opgaven en kaders over wat het nou zo prettig maakt om in Hollands Kroon te wonen. 

De woonvisie is onder andere zeer belangrijk voor architecten, makelaars, bouwbedrijven, wooncorporaties, projectontwikkelaars en andere woonpartners van de gemeente. Nieuwe plannen voor woningen worden namelijk altijd eerst getoetst aan de woonvisie. Zo kan er volgens de visie bijvoorbeeld bepaald worden dat er een minimumaantal sociale huurwoningen moeten worden opgenomen in een nieuw plan. 

Daarnaast is de woonvisie belangrijk voor inwoners, bijvoorbeeld op het moment dat de zorgbehoeften toenemen en kinderen om die reden een extra woning aan het huis vast willen bouwen. Ook de kaders hiervoor worden in de woonvisie bepaalt. 

Hollands Kroon heeft meer inwoners gekregen, waardoor er meer woningen zijn. Ook ziet de gemeente dat inwoners een ander type woning willen. Zo komen er vooral jongeren en jonge gezinnen in de regio wonen, die op zoek zijn naar een betaalbare woning met wat ruimte en een tuintje. Woonwensen worden onder andere bepaalt door de leeftijd, de huishoudenssamenstelling en het inkomen van woningzoekers. 

Door de coronacrisis zijn meer en meer mensen ontevreden over hun woonsituatie. Hele dagen thuiswerken drukt mensen met de neus op de feiten. Zo komen ze er bijvoorbeeld achter dat er te weinig ruimte is, of dat de woning eigenlijk helemaal niet praktisch is ingericht. Dit kan een reden zijn om te verhuizen of om te gaan klussen.

Veel mensen kiezen ervoor om lekker te gaan doe-het-zelven, zoals al bleek door de drukte bij de bouwmarkten. Ook wordt er volop online geshopt voor praktische gereedschappen. Zo kan de echte klusser niet zonder een slijpmachine voor het uitvoeren van schuur- en slijptaken en komt ook een leidingzoeker, tegelsnijder, bankschroef, popnageltang en een workmate goed van pas bij tal van klusjes. 

In Hollands Kroon worden er minder woningen verkocht dan gemiddeld in Nederland. Ook is de gemiddelde verkoopduur langer met een gemiddelde van 43 dagen ten opzichte van 37 dagen gemiddeld. Zowel starterswoningen als woningen in het middensegment en in het hogere segment zijn redelijk te vinden in de gemeente, ook al zijn de huizenprijzen net als in de rest van het land flink gestegen. Woningzoekers hebben dus nog een grote kans van slagen in de provincie.