2°C | Amsterdam

4 jaar cel en TBS voor 23-jarige man uit Den Helder, man schoot op klaarlichte dag op twee personen

DEN HELDER – De rechtbank Haarlem heeft de 23-jarige Kevin P. veroordeeld voor twee schietincidenten in Den Helder in maart 2020. Daarbij raakte een slachtoffer zwaar gewond. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor verboden wapenbezit en heling van goederen die bij een woninginbraak in Den Helder in augustus 2019 waren buitgemaakt. Hij krijgt een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Schietincidenten en woninginbraak/heling

Op 21 maart 2020 liep een drugsdeal tussen de man en het slachtoffer uit de hand. In een steeg in een woonwijk schoot de man meerdere malen op het slachtoffer. Het slachtoffer werd onder andere in zijn buik geraakt. Dit kan een levensbedreigend letsel veroorzaken. De rechtbank ziet dat daarom als een poging doodslag. Volgens de rechtbank is er geen sprake geweest van een noodweersituatie bij dit incident. Het scenario van de man dat het slachtoffer als eerste een wapen trok, vindt de rechtbank niet aannemelijk. Het wordt niet door bewijs ondersteund, het scenario van het slachtoffer wel. 

Op 15 maart 2020 had de man zich schuldig gemaakt aan bedreiging van twee personen door met een vuurwapen in een winkelstraat op klaarlichte dag in hun richting te schieten. Volgens de man wilde hij één van de twee personen bang maken. Hierbij is niemand gewond geraakt. Er was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat de man van plan was hen van het leven te beroven. De man wordt dus vrijgesproken van poging moord/doodslag.

De rechtbank vindt niet bewezen dat de man betrokken was bij een woninginbraak in augustus 2019 en spreekt hem daarvan vrij. Wel veroordeelt de rechtbank hem voor heling, nu een deel van de gestolen goederen bij hem is aangetroffen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank rekent de man de schietincidenten zwaar aan. Het is een geluk dat het slachtoffer de verwondingen heeft overleefd en dat er niet meer gewonden zijn gevallen. De lichtzinnigheid en het gemak waarmee de man wapens gebruikt, ook overdag in het openbaar, en het gebrek aan inzicht in de gevolgen hiervan, baren de rechtbank ernstige zorgen. Dergelijke incidenten zorgen bovendien voor veel onrust in de maatschappij. Zeker wanneer het op klaarlichte dag buiten op straat gebeurt. 

De rechtbank neemt de conclusie van de deskundigen over dat de man vanwege een psychische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de schietincidenten. In het nadeel van de man houdt de rechtbank rekening met een eerdere veroordeling voor een geweldsdelict. Naast een gevangenisstraf van vier jaar krijgt de man tbs met dwangverpleging opgelegd voor de behandeling van zijn psychische stoornis.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk en voedzaam recept? Zoek niet verder! Ons borstplaat recept is perfect voor elke gelegenheid. Het is makkelijk te maken,

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.