Reportage: 100 windmolens van 200 meter hoog in de Wieringermeer


WIERINGERMEER – Er staan nog 2 oude windmolens als restanten van het voormalige Windpark Wieringermeer maar ook deze zullen binnenkort worden afgebroken om dan in 2018 plaats te gaan maken voor 99 nieuwe windmolens met een piekhoogte van 200 meter.
Na jaren van vechten heeft de Stichting Omwonenden Windpark Wieringermeer de strijd verlopen, de Raad van State besloot dit jaar dat het Windpark er gewoon mag komen tot grote woede van Han Lammers van de stichting die maar liefst 6 molens op zijn land krijgt binnen enkele honderden meters van zijn woning. Slagschaduw, gezoem en 106 flikkerende rode lampen die zodra het donder is de omgeving gaan verlichten, daar waar het nu nog echt donker is in de nachten. Han Lammers: ‘Wij de overlast en in Zweden de winsten,”, NUON is onderdeel van een groot Zweedse energiereus.

Lintbebouwing

Gerard van Oostveen van de NUON is trots op ‘zijn’ project.  Volgens van Oostveen krijgen de in totaal 100 windmolens een capaciteit die voor 370.000 huishoudens de stroomvoorziening moet opwekken. De molens worden in een lint gebouw en zelfs het Robbenoordbos moet het ontgelden, ook daar worden enkele windmolens geplaatst. Iets waar Lammers het totaal niet mee eens is, ‘één grote verschrikking is het, schandalig is het.
De bedoeling is dat in 2020 het Windpark Wieringermeer helemaal klaar en operationeel is en dan 1% van de stroomvoorziening in Nederland voor haar rekening gaat nemen.
 

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs