Basisschool de Branding uit Den Oever 3e bij Techniek toernooi Noord-Holland

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Den Oever – De spanning steeg donderdag 17 maart naarmate de tijd dichterbij kwam voor de bekendmaking van de winnaars van het Techniek Toernooi Noord-Holland 2016.
Kort ervoor hadden basisschoolteams uit Alkmaar, Amsterdam, Amstelveen, Badhoevedorp, Den Helder, Den Oever, Haarlem, Heerhugowaard, Hoogwoud, Krommenie, Schagen en Warmenhuizen het in Hogeschool iPabo in Alkmaar tegen elkaar opgenomen in vier spannende competities. Uiteindelijk riep een jury van professoren, gekleed in toga met baret, zestien teams uit tot winnaars. Het Koninklijk Genootschap Physica reikte bovendien een aanmoedigingsprijs uit.
Juryvoorzitter Prof. Dr. Bob van Eijk over de prestaties: “De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de experimenten. Het niveau was hoog”.
Prijzenregen
Er werden vier 1e prijzen uitgereikt aan Het Palet uit Krommenie, De Zeppelin uit Heerhugowaard, Burgemeester Amerfoordtschool (Badhoevedorp) en basisschool De Doorbraak (Warmenhuizen). Het Palet sleepte ook een 3e prijs in de wacht. De Zeppelin nam nog een creativiteitsprijs mee naar school.
De Wegwijzer uit Schagen behaalde twee 2e prijzen. De andere 2e prijzen waren voor De Cocon uit Alkmaar en basisschool De Nautilus uit Amsterdam.
De resterende 3e prijzen gingen naar Brede School Omnibus (Amstelveen), De Wilgenhoek (Haarlem) en de Torenven (Warmenhuizen). De overige creativiteitsprijzen werden verdeeld onder De Piramide uit Alkmaar, Daltonschool Neptunus uit Amsterdam en De Branding uit Den Oever.
Behalve geldprijzen voor de aanschaf van techniekmiddelen wonnen de teams het felbegeerde toegangsticket voor de landelijke finale van het Techniek Toernooi begin juni in Arnhem.
Aanmoedigingsprijs
Het Koninklijk Genootschap Physica zorgde voor een extra prijs. Deze aanmoedigingsprijs ging naar De Adelaar uit Hoogwoud.

Extra activiteiten
Voor de deelnemers en de vele klasgenoten die als supporters meekwamen, waren er in en rond de Hogeschool iPabo heel veel extra activiteiten. Tijd om zich te vervelen, was er niet.
Organisaties als Opitec en Proefjes.nl waren aanwezig met educatieve technisch-wetenschappelijke exhibits. De Natuurkundekermis van de Universiteit van Amsterdam trad op. De kinderen konden zelf Proefjes Die BOEM Doen. iPabo-studenten stonden klaar met doe-activiteiten waarmee de deelnemers in de ‘verleden tijd’ van de geschiedenis doken. Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen zorgde voor touw waarmee een ouderwets ‘keesje’ kon worden geknoopt.
Op de roeiapparaten met ergometers van de Alkmaarse roeivereniging ARZV ontdekten leerlingen hoe techniek in de sport wordt ingezet om de ‘beste tijd’ neer te zetten. En op het podium zorgden de trucs van goochelaar Lodewijk de Widt ervoor dat de ‘wachttijd’ voor de prijsuitreiking snel voorbijvloog.
Praktische ervaring iPabo-studenten
Voor de iPabo in Alkmaar is het Techniek Toernooi een belangrijk event. Veel iPabo-studenten zijn als studentassistenten bij de organisatie en jurering betrokken. Voor deze toekomstige juffen en meesters vormt hun inzet een praktische verrijking van het curriculum.
Voormalig locatiemanager Henk Tor over de wedstrijd: “Deze past goed in de stage van 2dejaars studenten.”
Voor alle groepen van de basisschool
Het Techniek Toernooi Noord-Holland is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs in de provincie. Zelfs de allerjongste kinderen kunnen meedoen. De wedstrijd begint op school en eindigt in Alkmaar met een spannende finale.
Alles draait om jouw techniek
Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie in Eindhoven. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland is in handen van Hogeschool iPabo en de NNV. Onder het motto ‘alles draait om jouw techniek’ willen de betrokkenen onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders.
Noortje de Graaf, directeur Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) over de opdrachten: “NNV-leden ontwikkelden de uitdagende opdrachten.”
Els de Wolf, voorzitter van de Stichting Techniek Toernooi over het toernooi: “Docenten en leerlingen hebben laten zien hoeveel plezier je kunt beleven aan techniek.”
De volledig uitslag kunt u hier ‘Overzicht prijswinnaars TTNH2016‘ downloaden.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category