2°C | Amsterdam

Beter Wonen wil stel dat overlast geeft uit woning Hippolytushoef zetten

HIPPOLYTUSHOEF – Woningbouwvereniging Beter Wonen wil een echtpaar dat overlast geeft uit hun huurhuis laten zetten. Voor Beter Wonen is de maat vol, zo zei de advocaat van de corporatie dinsdag bij de civiele rechter in Alkmaar. Het echtpaar zou na een gedragsaanwijzing en meerdere waarschuwingen zijn doorgegaan met het veroorzaken van overlast en intimidatie van andere bewoners.

,,Er is gescheld en geschreeuw. Ze drukken ten onrechte het brandalarm in. Ze lopen dronken in de tuin of in de gang. Mevrouw loopt naakt over de galerij. Meneer belt aan bij omwonenden, om hen te intimideren. De drankflessen stapelen zich op”, zei de advocaat van Beter Wonen bij de rechtbank. ,,Na de gedragsaanwijzing ging het opnieuw mis. Beter Wonen heeft buurtbewoners actief gevraagd hoe het nu is, want ze durfden niks meer te melden. Dat hebben ze met gevaar voor eigen leven toch gedaan, want nu komt de bewoner verhaal halen.

Ontruiming

De corporatie vindt dat het stel hun woonrecht heeft verspeeld en eist bij de rechter dat de woning op korte termijn ontruimd mag worden en het huurcontract kan worden ontbonden. Maar volgens advocaat José Engels van het echtpaar houdt Beter Wonen zich niet aan haar eigen afspraken. ,,Er zou maandelijks worden teruggekoppeld naar de bewoners, maar dat is niet gebeurd. Ineens wil Beter Wonen ontruimen. Er is helemaal geen spoedeisend belang. Laten ze maar een bodemprocedure starten om de rechter zorgvuldig te laten kijken naar een eventuele ontruiming.” Volgens Engels heeft een groot deel van de bewoners van het complex helemaal geen last van het echtpaar. ,,Het zijn speculaties en subjectieve meningen waar Beter Wonen mee komt. Het is allemaal niet goed onderbouwd.

De bewoner van het huis zei dat hij letterlijk en figuurlijk op zijn tenen loopt. ,,Het is hier heel gehorig en ons gedrag ligt nu onder een vergrootglas. Iedereen houdt ons in de gaten.” In het complex wonen meerdere bewoners met psychiatrische problemen en een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. ,,Onze buurvrouw is de hele dag thuis en doet niets anders dan zich ergeren aan onze woongeluiden. Maar wij horen haar ook als ze naar het toilet gaat.”

Hulpverlening

Het echtpaar krijgt wekelijks bezoek van hulpverleners. Een van hen was meegekomen naar de zitting. ,,Je kunt de GGZ niet verantwoordelijk houden voor het gedrag van de bewoners”, aldus de hulpverlener. Volgens hem gaat het een stuk beter en doet de bewuste bewoner zijn best om geen overlast voor de buren te veroorzaken.

De bewoner zei dat er sprake is van een hoop leugens. ,,Mijn vrouw heeft haar arm wel gebroken, maar ik heb dat niet gedaan.” Ook sprak hij het verhaal tegen dat hij de neus van een andere bewoner van het complex had gebroken. ,,Daar klopt echt niets van.’

Het stel was tot 2017 dakloos en kan nergens heen als het weer op straat komt te staan. Volgens raadsvrouw José Engels heeft Beter Wonen de plicht om hen onderdak te blijven bieden.

De rechter doet 19 oktober uitspraak.

Related Articles

Wie houdt er niet van hagelslag? Deze heerlijke Hollandse lekkernij is perfect als ontbijt of als tussendoortje en is er in tonnen verschillende smaken.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.