2°C | Amsterdam

Bollenkwekers Noordkop: wij hebben tonnen schade door zoutwater

REGIONIEUWS – Bloemenkwekers in de Noordkop maken zich grote zorgen. Het slootwater waarmee zij hun bloemen en planten beregenen is veel te zout. Dat heeft al voor grote problemen gezorgd.
Bij bloemenkweker Jan Hopman uit Petten liep de schade vorig seizoen tot in honderdduizenden euro’s. “Het blad liet los van de plant. Dat was echt schrikken. Ik heb er een paar nachten niet van geslapen.”
 
Door het versterken van de dijk bij Petten sijpelde zout water de zoete sloot in. Het probleem bij Jan is opgelost door het waterschap, maar het staat niet op zich. Door allerlei werkzaamheden stijgt het zoutgehalte op diverse plekken in de provincie. Zo zorgde het aanleggen van een kanoroute voor problemen in Julianadorp. En met de komst van de Kooyhaven worden nog meer problemen verwacht.  
 
De kwekers hebben nu de krachten gebundeld en meten zelf het zoutgehalte in het water. “Dat is eigenlijk het werk van het waterschap”, meent Jan Prins. “Maar die doen het heel verspreid. Daarom hebben we ons eigen netwerk opgezet.”
 
Op een speciale website zijn de zoutwaardes te zien van de sloten. Daarmee is het probleem niet verholpen, maar wordt grote schade zoals bij Jan voorkomen.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.