Bollenkwekers Noordkop: wij hebben tonnen schade door zoutwater

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

REGIONIEUWS – Bloemenkwekers in de Noordkop maken zich grote zorgen. Het slootwater waarmee zij hun bloemen en planten beregenen is veel te zout. Dat heeft al voor grote problemen gezorgd.
Bij bloemenkweker Jan Hopman uit Petten liep de schade vorig seizoen tot in honderdduizenden euro’s. “Het blad liet los van de plant. Dat was echt schrikken. Ik heb er een paar nachten niet van geslapen.”
 
Door het versterken van de dijk bij Petten sijpelde zout water de zoete sloot in. Het probleem bij Jan is opgelost door het waterschap, maar het staat niet op zich. Door allerlei werkzaamheden stijgt het zoutgehalte op diverse plekken in de provincie. Zo zorgde het aanleggen van een kanoroute voor problemen in Julianadorp. En met de komst van de Kooyhaven worden nog meer problemen verwacht.  
 
De kwekers hebben nu de krachten gebundeld en meten zelf het zoutgehalte in het water. “Dat is eigenlijk het werk van het waterschap”, meent Jan Prins. “Maar die doen het heel verspreid. Daarom hebben we ons eigen netwerk opgezet.”
 
Op een speciale website zijn de zoutwaardes te zien van de sloten. Daarmee is het probleem niet verholpen, maar wordt grote schade zoals bij Jan voorkomen.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category