De andere kant van de medaille, ‘wij’ doen juist hetzelfde als de buitenlandse boeren’

HOLLANDS KROON – De actie van de aardappelboerin uit de Beemster afgelopen donderdag bracht vooral veel negatieve reacties richting DEEN, terwijl DEEN niet de oorzaak is dat er op dit moment zo ontzettend veel aardappelen nog in de opslag liggen. Dat is volledig toe te schrijven aan de coronacrisis waardoor de export van (tafel)aardappelen naar het buitenland vrijwel stil is komen te liggen.

Nederland is aardappelexporteur nr. 1 van de wereld

De Nederlandse aardappeltelers telen zoveel (tafel)aardappelen dat zij al jaren de nr. 1 van de wereld zijn als het gaat om export naar andere landen. In 2017 exporteerde Nederland voor ruim 705 miljoen euro aan (tafel)aardappelen goed voor een marktaandeel van 18,4%, ruim voor Frankrijk (13,8) en Duitsland (8,9%). Dit is enkel nog maar toegenomen, in 2019 had Nederland een marktaandeel van 19,8% in handen op de markt voor (tafel)aardappelen. Maar ook bij de aardappelproducten is Nederland marktleider, ruim voor landen als Duitsland en Amerika.

De Nederlandse boeren en telers doen dus eigenlijk precies hetzelfde wat de buitenlandse aardappeltelers doen, de lokale boer in het land waar naar toe wordt geëxporteerd van de markt verdrijven. Al in 2013 riepen jonge boeren op de landbouwsubsidies af te schaffen, zo vertelde akkerbouwer Gert Seubring tegen Boeren en Business dat goedkoop voedsel sponsoren voor de consument en wilde melkveehouder Paul van de Ven dat de prijzen door de markt moeten worden bepaald en niet door de overheid via subsidies.

Eet lokaal

Natuurlijk is het het beste om de lokale producten te eten, supermarktketens in Nederland, ketens als Albert Heijn, JUMBO, DEEN en de LIDL, laten hun producten zoveel mogelijk uit de regio komen waar zij zijn gevestigd. Een rondje door West-Friesland en Hollands Kroon toont dat wel aan, overal zie je borden ‘Dit product wordt geteeld voor DEEN, of voor LIDL.

DEEN onterecht aangevallen

Het viel supermarktketen DEEN koud op het dak toen aardappelteelster Astrid Francis uit de Beemster afgelopen donderdag 6000 kilo aardappelen voor de deur van DEEN op Hoorn80 dumpte, boos omdat zij kreeg te horen dat DEEN aardappelen uit Israël ging halen terwijl er bij haar in de schuur nog 120.000 kilo aardappelen lagen. Dat alles op een misverstand bleek te rusten, de tussenpersoon van Astrid Francis had aan DEEN laten weten dat de aardappelen op waren en er dus moest worden gekeken naar een andere leverancier, en dat werd Israël. 

In een interview met het NHD, vertelt marketingsdirecteur Joost Deen dat juist Deen er alles aan doet om zoveel mogelijk haar producten lokaal te verkrijgen en waar mogelijk is de boeren en telers te helpen om hun producten te verkopen, Joost Deen wijst hierbij naar de perentelers die in nood kwamen toen Rusland voor Nederlandse peren op slot ging. Vooral de reacties op Facebook viel Joost Deen zwaar, ‘Tegen emoties kun je je moeilijk verdedingen,’  vertelt Deen tegen het NHD.

Zoveel mogelijk de producten lokaal inkopen

Op de website van DEEN staat een keurig overzicht van waar DEEN haar producten vandaan haalt. Bijvoorbeeld de spinazie uit Lutjebroek, de kruiden in potten uit Andijk, de peren komen uit Venhuizen, de kersen uit Zwaagdijk, voor de knolselderij gaat DEEN shoppen bij Ted Vaalburg in Zuid-Schermer, komen veel koolproducten uit Andijk, enz.. enz..

Joost Deen zegt tot slot tegen het NHD: “Wat nu opspeelt, is dat aardappeltelers met overschotten kampen, als gevolg van het feit dat door de coronacrisis door onder meer de horeca niets wordt afgenomen. Tegelijk komen buitenlandse piepers binnen via de ’verpakbedrijven’, waar supermarkten als Deen zaken mee doen. Met die tussenhandel zijn langetermijncontracten gesloten. Zij moeten zorgen dat er altijd goede kwaliteit aardappelen in het schap liggen. Tien tot twaalf weken per jaar komen die uit het buitenland. ,,Aardappels die snel groen zijn en gaan spruiten, dat wil je niet. In het voorjaar wordt een bepaalde afweging gemaakt, hoeveel er moet worden ingekocht om mei en juni door te komen’’, zegt Joost Deen. ,,Niemand heeft rekening gehouden met corona.

Maar het blijft natuurlijk altijd het beste om je producten lokaal te halen, mits ze voorradig zijn.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs