Demonteren bom Wieringermeer kostte € 489.075,97

HOLLANDS KROON – De bom die in 2018 op een perceel vlakbij Medemblik in de Wieringermeer werd gevonden tijdens de aanleg van de 150 KV-leiding en niet lang daarna gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht heeft een prijskaartje van € 489.075,97 aan zich hangen.

De kosten zijn opgelopen door de voorbereidingen en de beschermende maatregelen die zijn genomen om de Britse 500-ponder tot ontploffing te brengen. Er zijn tonnen zand gestort om een dijkdoorbraak te voorkomen. “We wilden voorkomen dat de Wieringermeer weer onder water zou lopen,” vertelt burgemeester Nawijn aan NH Nieuws.

Bij werkzaamheden aan een nieuw elektriciteitsnetwerk stuitten medewerkers op de vliegtuigbom uit de WOII. De bom is in juni 1941 losgelaten boven de Wieringermeer. De meest waarschijnlijke theorie is dat een Britse bommenwerper, achtervolgd door een Duitse jager, de bommen heeft gedropt.

Gelukkig kan Hollands Kroon 70% van de werkelijke kosten declaeren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrealties, de overige kosten worden gedragen door Liandon BV de opdrachtgever van de 150KV-leiding die naar het windmolenpark wordt aangelegd.

[signoff]

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs