2°C | Amsterdam

Dijklander Gedenktuin bloeit én groeit

HOORN – De Dijklander Gedenktuin in Hoorn staat volop in bloei aan het dijkje bij de stationsingang, en in Purmerend op het stukje groen voor de Hoofdingang. Afgelopen najaar startte het Dijklander Ziekenhuis met een coronaproof alternatief voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten: de Dijklander Gedenktuin. Naasten van overleden patiënten kregen in het najaar bloembollen thuisgestuurd die bij beide ziekenhuizen konden worden geplant. Hier is volop gebruik van gemaakt.

Bloemenzaad voor de zomer
Vorige week is opnieuw een groep nabestaanden benaderd, contactpersonen van patiënten die het afgelopen half jaar in het ziekenhuis zijn overleden. Zij zijn uitgenodigd om komende week vlinderbloemenzaad te komen zaaien in de Gedenktuin. Medewerkers van het ziekenhuis vangen hen op. Geestelijk verzorger Annemieke Kuin: “De plek waar een dierbare is overleden blijft je altijd bij. Voor deze groep is dat ons ziekenhuis. Dit najaar was ik geraakt door de positieve reacties op dit initiatief. In de herdenkingsbijeenkomsten staan bloemen centraal en onze ziekenhuizen staan in een streek waar veel bollen worden verbouwd. Zo zijn we op het idee gekomen om voor het ziekenhuis een gedenktuin te maken. Nabestaanden hebben we een kaart met een gedicht en een paar bloembolletjes gestuurd. Die bolletjes konden ze planten ter herinnering aan hun dierbare: op een eigen plek, maar ook in de gedenktuinen bij de ziekenhuizen. We hebben laten weten op welke tijden medewerkers van het ziekenhuis aanwezig waren om hen te ontvangen. Het bleek dat mensen dat heel prettig vonden om zo ook hun verhaal nog een keer te kunnen vertellen. Binnen de maatregelen is het ons gelukt om een coronaproof mogelijkheid te creëren voor nabestaanden om samen stil te staan bij het verlies.”

Digitale tuin
Iedereen die zich geroepen voelt, kan ook een bijdrage leveren aan de digitale gedenktuin: www.dijklanderziekenhuis.nl/gedenktuin. Hier kun je een tekening of foto van een lievelingsbloem of plant uploaden. Zo groeien, bloeien en veranderen zowel de fysieke als de online Gedenktuin. Kuin: “De aanblik van beide tuinen zal zo steeds veranderen, net als het leven. In het voorjaar ziet de tuin er anders uit dan in de zomer. Op de website verandert de tuin steeds van vorm en kleur door toevoegingen van nieuwe afbeeldingen.”

Tulpenhart
Naast de Gedenktuin in Hoorn bloeit een groot tulpenhart. Dit is een initiatief van Stichting Stadslandbouw Hoorn om hun dankbaarheid te tonen richting de zorg, maar ook om de mensen te gedenken die zijn overleden.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.