Documentaire ‘FAS – Een stil Drama’ in première

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Regionieuws – In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit syndroom is het directe gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Zowel bij het publiek als bij professionals bestaat nog veel onduidelijkheid over FAS.
Vandaag is de documentaire ‘FAS – Een Stil Drama’ in première gegaan. De documentaire geeft een helder beeld over de problematiek rondom het nuttigen van alcohol tijdens de zwangerschap en de vergaande gevolgen hiervan voor het kind. In deze documentaire komen verschillende betrokkenen aan het woord, waaronder een politica, een bierbrouwer, hulpverleners, pleegouders en FAS-kinderen.
Roos Haase, Stichting Warme Jjas: “Al 18 jaar heb ik de wens gehad om een documentaire over FAS uit te brengen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat deze wens nu in vervulling gaat. Maar het gaat niet om mij; het gaat om de FAS-kinderen. Zij zitten gevangen in hun lichaam en zijn niet te genezen. En dat alleen vanwege alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ik wil vrouwen oproepen niet te drinken tijdens de zwangerschap, hulpverleners aansporen meer informatie te verstrekken over de gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap en eenieder om de FAS-kinderen niet te veroordelen, maar hun achtergrond in ogenschouw te nemen.”
De documentaire is gemaakt in opdracht van Stichting Warme Jjas, een stichting van en voor pleegouders van FAS-kinderen en is geproduceerd door Robin Royce. Onder meer GGZ Instelling Antes en Marith Volp, PvdA Tweede Kamerlid, hebben hun medewerking hieraan verleend. Bierbrouwer Grolsch is sponsor van de documentaire en wil hiermee uitdragen dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap een onverantwoorde keuze is.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category