2°C | Amsterdam

Dodenherdenking in Wieringerwerf

WIERINGERWERF – Op diverse plekken in Hollands Kroon wordt vanzelfsprekend stil gestaan bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Zo ook in Wieringerwerf. Waar door Scouting Die Robben tulpen worden gelegd bij het monument voor de gevallenen. Deze tulpen worden gratis geleverd door Kwekerij Siem Munster uit Slootdorp. Dit was een match op de Beursvloer, georganiseerd door de Hollands Kroonse Uitdaging.

4 mei met digitale herdenking vanuit de collegekamer

4 mei: Herdenkingsdag

In samenwerking met de lokale 4- en 5 mei comités en Regio Noordkop kunt u maandagavond 4 mei vanaf 19.30 uur online kijken naar een korte herdenking. Burgemeester Rian van Dam houdt een toespraak in de raadkamer en heeft een krans gelegd bij het monument gevolgd door een stiltemoment. Door de verschillende comités in Hollands Kroon worden kransen gelegd bij monumenten in Hollands Kroon. Natuurlijk op gepaste afstand en zonder publiek. Op 4 mei hangt de nationale vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang bij onze gemeentekantoren. Wij vragen u om dat ook te doen.

Programma 4 mei Wieringerwerf

19.45 uur- 19.55 uur Klokken luiden
19.58 uur Last Post door Creona
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Het leggen van kransen namens Gemeente en Veteranen.
  Aansluitend het leggen van tulpen door de Scouting.
  Het carillon speelt na 20.02 uur het Wilhelmus.

Van de andere comités hebben wij op dit moment (nog) geen programma ontvangen.

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam

Dit is live te volgen op NPO 1. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking. Overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voor de bijeenkomst op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

5 mei: Bevrijdingsdag

Ook 5 mei krijgt door de coronamaatregelen in 2021 een ander karakter. Zoals ieder jaar hangen wij de nationale vlag (zonder wimpel) in de top van zonsopkomst tot zonsondergang. Het staat u vrij om dit voorbeeld te volgen. Digitaal stilstaan bij de oorlog, bevrijding en vrijheid kunt u doen via www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl

Thema 4 en 5 mei: Na 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog. We vierden dat we vanaf die tijd weer in vrijheid leven. In verschillende nationale en regionale projecten werd op de jaren tussen de bevrijding en nu nagedacht over: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend? Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen? Nu het stof van het ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is dan ook: ‘Na 75 jaar vrijheid’. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?

Foto aangeleverd

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.