2°C | Amsterdam

Energieprijzen stijgen: isoleren wordt steeds interessanter

Tijdens het begin van de coronapandemie was energie nog spotgoedkoop. Helaas is er nu sprake van een wereldwijd tekort aan gas. Hierdoor zijn de prijzen van aardgas de afgelopen maanden door het dak gegaan. De energierekening dreigt volgend jaar honderden euro’s hoger uit te vallen. Hoe kunnen huishoudens uit de gemeente Hollands Kroon de energierekening zo laag mogelijk houden?

Gasvoorraden maar voor de helft gevuld

De gasprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen en naar verwachting zullen ze ook nog wel even blijven stijgen. Volgens een prijsvergelijkingswebsite is de gemiddelde energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro gestegen. Ten opzichte van 2020 was de stijging zelfs meer dan 500 euro. Hier zijn meerdere oorzaken voor te benoemen. Allereerst hebben we te maken gehad met een koude winter en een relatief koud voorjaar, waardoor er meer gestookt is. De gasvoorraden zijn vaak maar voor de helft gevuld. Zo is er in Europa weinig gas uit de grond gehaald omdat veel gasvelden tegelijk in onderhoud zijn. Daarnaast is de vraag uit China erg hoog. Zij zijn bereid om meer te betalen voor gas, waardoor het gas steeds vaker naar China wordt verscheept.

Energierekening voor veel Nederlanders onbetaalbaar aan het worden

Door de stijgende gasprijzen hebben steeds meer huishoudens moeite om de energierekening te betalen. Steeds meer gezinnen in Nederland kampen met energiearmoede. Volgens TNO-onderzoeker Peter Mulder zijn er ongeveer 50 duizend huishoudens in Nederland die aan deze vorm van armoede lijden. Dat is 7 procent van alle huishoudens in Nederland. Deze groep mensen is gemiddeld 13 tot 20 procent van hun inkomen kwijt aan energiekosten. Dat is bijna drie tot vier keer zoveel als een gemiddeld huishouden. Om deze groep mensen tegemoet te komen, zal het kabinet 375 miljoen uittrekken om de energierekening te verlagen. Daarnaast is energie vergelijken erg belangrijk om niet onnodig veel voor energie te betalen.

Woning isoleren

Opvallend is dat vooral bewoners van oude huizen die tussen 1950 en 1975 zijn gebouwd moeite hebben met het betalen van de energierekening. Dat komt omdat deze huizen vaak slecht geïsoleerd zijn en er dus meer gestookt moet worden .Huishoudens kunnen flink besparen op de energiekosten door te investeren in een goede isolatie. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. In een gemiddelde hoekwoning kunnen de bewoners per jaar ongeveer € 1.900 besparen, wanneer zij van geen isolatie naar goede isolatie gaan. Als de woningeigenaar minimaal twee isolatiemaatregelen treft, dan kunnen zij een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat betekent dat zij een tegemoetkoming krijgen voor de gemaakte kosten. Ook is het mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten om de energiebesparende isolatiemaatregelen te treffen. Afhankelijk van het energieverbruik, kan de maandelijkse besparing op de energierekening voldoende zijn om de kosten van de lening te dekken.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.