Energietransitie Hollands Kroon vraagt veel geduld en lange adem

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOLLANDS KROON – In 2050 moet Nederland van het gas af zijn om zo te kunnen voldoen aan de vastgelegde CO2 reductie. Ondanks dat het nog 30 jaar duurt voor het zover is moet Hollands Kroon bergen verzetten om het gestelde doel te halen.

In Hollands Kroon staan ruim 20.000 woningen, woningen die, op een enkeling na, allemaal van het aardgasnet moeten worden losgekoppeld. Om dit te bereiken is Hollands Kroon delen opgesplitst. Gebieden waar veel woningen nu al geschikt zijn voor aardgasvrij tot aan gebieden waar maatwerk moet worden geleverd.

Zo zijn de huizen aan de zuidoostkant van Wieringerwerf voor ruim 80% geschikt om van het aardgasnet af te worden gekoppeld, maar zijn de huizen en bedrijven in o.a. Nieuwesluis en Winkel een uitdaging en zal daar vooral maatwerk moeten worden toegepast.

Warmtenetten

Wethouder Theo Meskers heeft samen met ECW, de energiemaatschappij op Agriport laten onderzoeken of de restwarmte van de kassen geschikt kan worden gemaakt om woningen en bedrijven in Middenmeer en Wieringerwerf geschikt te maken voor aansluiting op een warmtenet. Maar onderzoek wijst uit dat dit vrijwel onmogelijk is. Wel is er een kans dat huizen en bedrijven langs De Strip in Den Oever kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Deze moet dan worden aangelegd vanaf de rioolzuivering bij Den Oever..  ‘maar voor het zover is moet er nog heel veel gebeuren,’aldus Theo Meskers.  

De wethouder roept de inwoners van Hollands Kroon dan ook op om zeker niet te hard van stapel te gaan lopen in het aardgasvrij maken van hun huizen en bedrijven, behoedzaamheid is gewenst aldus Meskers die wijst naar het duurzaambouwloket.  Wethouder Meskers laat ook weten dat Hollands Kroon binnenkort met een huis-aan-huis krant gaat komen over de energietransitie, waarin veel dingen worden uitgelegd, wat men wel, wat men beter niet kan doen, daarbij wijst de wethouder ook op de warmtepomp die lang niet zo goed blijkt te werken als de hybridepomp.

30 jaar echt nodig

Wethouder Theo Meskers zegt dat Hollands Kroon de 30 jaar die nog rest echt nodig heeft om de transitie te maken, zo laat Hollands Kroon personeel opleiden die zich met de energietransitie gaan bezighouden, de mensen gaan informeren en helpen met hun huis of bedrijf de stap om van het aardgas af te stappen te nemen.

Eind juni gaat de gemeenteraad van Hollands Kroon discussiëren over 1 van de zwaarste beslissingen die genomen moet worden..

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category