2°C | Amsterdam

Herfstvakantie in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK – Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie? Kom dan naar het Stoommachinemuseum en ontdek de kracht van water en vuur!

Van zaterdag 16 tot en met zondag 31 oktober is het museum alle dagen onder stoom, wordt de ketel gestookt en komen de machines weer tot leven. Zelf stoom maken? Dát kan met miniatuurstoommachines en je ontdekt wat stoomkracht doet. Wil je ‘hulpstoker’ worden en een diploma verdienen? Help dan de stoker het vuur in de ketel brandend te houden. Als de smid op zondag en woensdag aanwezig is in de oude smederij van het gemaal, mag je de grote blaasbalg bedienen en helpen het smidsvuur brandend te houden. Je verdient dan het ‘smeeddiploma’. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar waarmee je het museum kunt verkennen en bij de ‘museumprofessor’ mag je gratis deelnemen aan proefjes en experimenten. Kortom, bij het Stoommachinemuseum is van alles te beleven.

Barometer, fietspomp en snelkookpan

Willy Wortels opgelet! Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober demonstreert onze ‘museumprofessor’ allerlei proefjes en experimenten waarbij je mag assisteren. Zo leer je hoe je luchtdruk met een glas en een kartonnetje kunt aantonen en wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt. Aan de hand van een fietspomp ontdek je wat het verband is tussen volume en druk en met behulp van een soeplepel gevuld met koud water zie je wat condenseren van stoom is. Een snelkookpan met manometer en thermometer, te vergelijken met een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt allemaal héél ingewikkeld, maar je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. De ‘museumprofessor’ legt het je graag uit.                                            Aanvang demonstraties zaterdag 23 en zondag 24 oktober om 12, 13, 14 en 15 uur.

Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik |tel: 0227 544732 | www.stoommachinemuseum.nl

Toegangsprijzen:

  • Kinderen 5 tot 12 jaar: € 6
  • Vanaf 13 jaar en volwassenen: € 9
  • Museumkaart: gratis

Foto: Duco de Vries

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.