2°C | Amsterdam

Hollands Kroon moet plan maken voor hulp aan verwarde personen

HOLLANDS KROON – Mensen die kampen met een psychiatrische aandoening kunnen verward gedrag vertonen. Vaak hebben ze niet alleen psychiatrische klachten, maar zijn ze bijvoorbeeld ook verslaafd, dakloos of onverzekerd. Gemeenten moeten in de zomer van 2016 een plan hebben om verwarde personen hulp en ondersteuning te bieden. Het aanjaagteam verwarde personen zal gemeenten daarbij helpen. In een eerste tussenrapportage staat een aantal maatregelen, zoals preventie, passend vervoer en het vroegtijdig herkennen van problemen.

Gedwongen behandeling

Het aanjaagteam verwarde personen pleit verder voor een snelle invoering van de nieuwe Wet verplichte ggz. Deze wet regelt dat mensen die vanwege een psychische stoornis (of een ernstig vermoeden daarvan) een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, gedwongen worden behandeld. De nieuwe Wet verplichte ggz moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Ambulante zorg

Het kabinet wil dat mensen met psychische problemen zo veel mogelijk in hun eigen leefomgeving zorg en ondersteuning krijgen. Dit wordt ‘ambulantisering’ genoemd. Het Trimbos Instituut onderzoekt op verzoek van het kabinet jaarlijks wat deze ontwikkeling betekent voor bijvoorbeeld de ervaren zorgkwaliteit en voor de capaciteit van ggz-voorzieningen. De eerste Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ is in december 2015 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Depressies

In februari 2016 heeft de ggz-sector een wetenschapsagenda opgesteld. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt daar 10 miljoen euro voor beschikbaar. De Minister wil dat minstens een derde van dat budget wordt besteed aan onderzoek naar depressies onder risicogroepen: jonge vrouwen en tieners. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.