2°C | Amsterdam

Hollands Kroon vergeet in omgevingsvisie de ‘Opperdoezer’ gronden.

HOLLANDS KROON – Bijna was het nog misgelopen afgelopen dinsdagavond voor het culinaire wonder uit Opperdoes. Het college van Hollands Kroon is zeer voortvarend aan het werk gegaan om een nieuwe omgevingsvisie op papier te zetten maar vergat dat in de Wieringermeer ter hoogte van Opperdoes stukken grond ingebruik zijn voor de teelt van de ‘Opperdoezer Ronde’, Nederland enigste beschermde aardappel.
In de plannen zouden deze gronden ook een andere bestemming kunnen krijgen, zo zou Agriport er naar toe kunnen uitbreiden maar ook zou er ruimte komen om een zonneweide te realiseren om zo energie op te wekken voor de kassen die op Agriport staan.

Wethouder Medemblik trapt op de rem

Het is te danken aan het voortvarend optreden van de Medemblikker wethouder Hans Tigges die van de mogelijkheid gebruikmaakte om de gemeenteraad van Hollands Kroon toe te speken en ze er op te wijzen dat de gronden waarop deze culinaire wonder wordt geteeld ‘historische gronden’ zijn. Medemblik huurt deze gronden van de overheid en verpacht ze weer aan de boeren in Opperdoes die daar weer de aardappeltjes telen.
De gemeenteraadsleden van Hollands Kroon reageerden allemaal eenstemmig dat er een aanpassing moest komen in de regiovisie om zo de teelgronden van de Opperdoezer Ronde uit de nieuwe omgevingsvisie te halen.  Van een ‘Opperdoezer opstand’ is nu geen sprake meer. De piepertjes staan ook gewoon volgend jaar weer te dampen op tafel bij de liefhebbers van deze aardappel.
Wethouder Hans Tigges van de gemeente Medemblik en wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon in gesprek met verslaggever Matthijs Gemmink

Related Articles

In Nederland wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei. Dit jaar is dat op 8 mei. Moeders krijgen bloemen, kaarten, en vaak

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.