2°C | Amsterdam

Leden van De Dorstige Biet zijn er helemaal klaar voor, wie kweekt de grootste biet

WAARLAND – De strijd om de grootste voederbiet van de Noordkop en West-Friesland is weer losgebarsten. Leden van De Dorstige Biet hebben de eerste plantjes uit de kas gehaald en in de volle grond gezet. De vereniging bestaat 45 jaar en hoopt dit jaar op een recordbiet. “Zwaarder dan 71 kilo lijkt een utopie, maar je weet maar nooit.”

“Het was afgelopen week nog te koud om de bietenplanten buiten te zetten”, vertelt Adrie Beemsterboer aan NH Nieuws. Hoewel het vooral gaat om de lol bij de Dorstige Biet, neemt Adrie (al een paar keer kampioen) de wedstrijd toch heel serieus; losse grond, extra mest en een windscherm op het stukje waar de bieten groeien. 

De Dorstige Biet is in 1974 opgericht. Om een kratje bier werd gewed wie de grootste voederbiet had. Inmiddels doen meer dan 300 leden mee aan de wedstrijd die ieder jaar eindigt met het Bietenbal in november. Bieten worden in de week voor het Bietenbal gerooid en gewogen. De zwaarste woog in 2005 ruim 71 kilo. 

Theo Beemsterboer heeft een kleine achterstand opgelopen, omdat hij zijn plantjes te veel water heeft gegegeven. “Ik had niet goed gekeken. ze dreven rond in de pot.” Adrie grinnikt, “maar hardlopers zijn doodlopers. Ik lach niet te hard, want hij kan straks zomaar toch de zwaarste biet hebben.”

Inschrijven en deelnemen kan nog tot 1 mei. 

[signoff]

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.